Leestijd: 8 minuten

Aan de Franse Atlantische kust wijzen vele vuurtorens de scheepvaart de weg. De meest bekende van deze gebouwen, die soms eeuwen oud zijn, is de Phare de Cordouan, die in juli 2021 als cultuurerfgoed werd opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De geschiedenis van vuurtorens gaat ver terug: sinds de mens de woeste baren trotseert, zoekt hij manieren om de navigatie te vergemakkelijken en met name varen langs kusten in de nacht veiliger te maken. Een van de oplossingen was de vuurtoren, zoals de Pharos van Alexandrië, waarvan de bouw in 297 v. Chr. begon. Van de naam ‘Pharos’ is overigens het Franse woord ‘phare’ voor ‘vuurtoren’ afgeleid.
De vuurtorens aan de Franse westkust trekken niet alleen van buitenaf de aandacht als geliefde fotomotieven. De meeste kun je ook bezoeken en beklimmen! Ze bieden fantastische uitzichten en hebben vaak ook een klein museum, waar je veel over de geschiedenis, architectuur en functie van de vuurtorens leert.
Wij stellen je de zeven mooiste vuurtorens aan de Franse Atlantische kust voor.

Phare de Cordouan: de koning onder de vuurtorens is UNESCO-werelderfgoed

De vuurtoren van Cordouan, het ‘Versailles aan zee’, werpt al vier eeuwen zijn licht over de toegang tot het grootste estuarium van Europa. Sinds juli 2021 staat hij ook nog eens op de lijst met werelderfgoed van UNESCO! De oudste (gereed in 1611) op zee gebouwde en nog actieve vuurtoren in Europa staat bekend als de ‘koning der vuurtorens’ of de ‘vuurtoren der koningen’. Als je zijn majestueuze verschijning van dichtbij ziet, begrijp je wel waarom.

Vier vuurtorenwachters zijn verantwoordelijk voor het bedrijf en onderhoud van de vuurtoren, die elkaar in teams van twee elke twee weken afwisselen. Van april tot oktober ontvangen zij ook bezoekers en geven rondleidingen. Maak een uitstapje naar dit unieke bouwwerk, beklim de 301 treden naar de omloop, bewonder de prachtige architectuur en geniet van het fascinerende uitzicht over de Atlantische Oceaan, de monding van de Gironde en de kust van de Médoc.

De vuurtoren van Cordouan vanaf een afstandje gezien.

Omgeven door zee: de Phare de Cordouan, UNESCO-werelderfgoed sinds 2021
© Dominique Abit

Mensen wandelen naar de vuurtoren van Cordouan.

De tocht per boot naar de vuurtoren van Cordouan is al onvergetelijk
© Céline Boute

Al in 1360 bouwden de Engelsen op deze plek een 16 meter hoge veelhoekige toren om het navigeren in de monding van de Gironde veiliger te maken. Koning Hendrik III besloot ruim twee eeuwen later om er een koninklijk meesterwerk van te maken en gaf Louis de Foix de opdracht om de in verval geraakte oorspronkelijke toren te renoveren. Geleidelijk aan werd de vuurtoren uitgebouwd tot een tempel voor de koningen Hendrik III en Hendrik IV en de katholieke geloofsovertuiging van de monarchie. Cordouan is de enige vuurtoren met een kapel en een luxueus afgewerkt interieur met marmer, houtwerk en beelden. Het is een waar architectonisch meesterwerk. Het appartement du roi (koninklijke appartement), de koninklijke kapel, de gebrandschilderde ramen en de Salle des Girondins (zaal van de Girondijnen) zijn slechts enkele van de opmerkelijke elementen van dit monument.

De Phare de Cordouan

De tocht naar de Phare de Cordouan is al een avontuur op zich!
Na een boottocht van 45 minuten begroeten de vuurtorenwachters je in de vuurtoren.

 • Entree (hoogseizoen):
  • Als je met een eigen boot komt: volwassenen € 15, kinderen tot 16 jaar € 10
  • Met de shuttleboot vanuit Verdon-sur-Mer: volwassenen € 49, kinderen tot 16 jaar € 42
  • Met de shuttleboot vanuit Royan: volwassenen € 49, kinderen tot 16 jaar € 43
 • Meer informatie: phare-de-cordouan.fr/en/home/

Sémaphore de la Pointe St-Gildas: de toegang tot de zuidelijke Loire-monding

De vuurtoren in Préfailles met een boei voor de deur.

Sémaphore de la Pointe St-Gildas
© Valery Joncheray

De in 1861 gebouwde vuurtoren in Préfailles markeert de landtong Saint-Gildas aan de zuidelijke toegang tot de Loire-monding. Van hieraf heb je een panoramisch uitzicht over de riviermonding tot aan Île de Noirmoutier in het zuiden. De vuurtoren is nog steeds in bedrijf en omvat tegenwoordig ook een museum over de ontwikkeling en geschiedenis van maritieme communicatie. Een deel van het museum is gewijd aan vijf grote scheepsrampen die zich voordeden in de monding van de Loire.

Sémaphore de la pointe Saint Gildas

Pointe Saint-Gildas
44770 Préfailles

Feu de Grosse Terre bij Saint-Hilaire-de-Riez

Bezoek de vuurtoren Feu de Grosse Terre bij Saint-Hilaire-de-Riez in de Vendée. Hij geeft toegang tot de haven van Saint-Gilles-Croix-de-Vie aan. De vuurtoren werd gebouwd in 1972 en is 17 meter hoog. Als je op de landtong aankomt, zie je direct vóór je de zogeheten Pil’hours-rots. Deze is verbonden met de kaap die de zeevaarder Garcie Ferrande ooit de Pointe de Ryé noemde en die een oriënteringspunt vormde voor de zeelui. Tip: bewonder de zonsondergang vanuit het gebied waar de rivier de Vie uitmondt in de zee.

Feu de Grosse Terre

Avenue de la Corniche
85270 Saint-Hilaire-de-Riez

Een luchtfoto van de vuurtoren Phare de Grosse Terre bij Saint-Hilaire-de-Riez.

De vuurtoren Phare de Grosse Terre bij Saint-Hilaire-de-Riez
© La-Vélodyssée-Drone-Win-Air-Aurélie-Stapf

De Phare des Baleines: geliefd reisdoel op Île de Ré

De Phare des Baleines vuurtoren op Île de Ré aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

De Phare des Baleines op Île de Ré
© Laurence Furic

Met een hoogte van 57 meter is de unieke en majestueuze Phare des Baleines een van de hoogste vuurtorens in Frankrijk. Beklim de 257 treden naar de omloop en vind je beloning in de vorm van een prachtig uitzicht over Île de Ré en de Atlantische Oceaan. Het licht van deze in 1854 gebouwde reus reikt 50 kilometer ver, waarmee hij ook een van de sterkste vuurtorens aan de Atlantische kust is. Île de Ré telt vele wandel- en fietspaden met wegwijzers, die je naar de Phare des Baleines leiden door ongerepte natuur, moerassen, wijngaarden en bossen.

Phare de la Baleine

155 route du Phare
17590 St-Clément des Baleines

  Phare du Cap Ferret: uitzicht op het Bassin d’Arcachon en de Dune du Pilat

  De rood-witte vuurtoren van Cap Ferret is het meest opvallende bouwwerk op het schiereiland. Hij geeft aan waar vanuit zee het Bassin d’Arcachon begint en draagt bij aan een veilige scheepvaart. De Phare du Cap Ferret staat sinds 2009 op de monumentenlijst. Met een hoogte van ruim 57 meter biedt hij een fantastisch uitzicht over land en oceaan. Daarnaast heeft de vuurtoren ook nog zes interactieve tentoonstellingszalen.

  Phare du Cap Ferret

  4, promenade Tour du Phare
  Cap Ferret
  33970 Lège-Cap Ferret

  Drie vrouwen fietsen met de vuurtoren van Cap Ferret op de achtergrond.

  Een fietstour naar de vuurtoren van Cap Ferret is zeer de moeite waard.
  © Grégory Cassiau – Les Escapades

  Phare de Contis: de enige vuurtoren in Les Landes

  De vuurtoren Phare de Contis met de zonsondergang op de achtergrond in Frankrijk.

  De Phare de Contis met zijn karakteristieke zwart-witte beschildering
  © Tourismelandes–Yohan-ESPIAUBE

  Met een hoogte van 38 meter kun je de Phare de Contis zeker niet over het hoofd zien wanneer je een wandeling door Saint-Julien-en-Born maakt. Nadat je de 183 treden tot de omloop hebt beklommen, geniet je van een heerlijk uitzicht: de volle 360° over de Atlantische Oceaan en het bos van Les Landes. Misschien af te raden als je hoogtevrees hebt…
  De Phare de Contis werd in 1862 gebouwd op bevel van Napoleon III. De oorspronkelijk witte vuurtoren kreeg in de jaren 1930 zijn karakteristieke zwart-witte spiralen.

  Phare de Contis

  Chemin de la lanterne
  Contis-Plage
  40170 Saint-Julien-en-Born

  Phare de Biarritz: spectaculair panorama over de oceaan en Frans Baskenland

  Het uitzicht op de Atlantische Kust vanaf de vuurtoren van Biarritz.

  Vanaf de omloop van de vuurtoren heb je een fantastisch uitzicht op Biarritz
  © Emmy Martens

  Na een maandenlange renovatie werd de majestueuze witte vuurtoren van Biarritz op 15 juli 2021 heropend. Bezoekers kunnen elke dag van 10:30 tot 19:00 uur (laatste beklimming om 18:30 uur) vanaf de omloop het spectaculaire uitzicht van 360 graden bewonderen op de Baskische kust, de Pyreneeën en de kust van Les Landes.

  De in 1834 gebouwde, 44 meter hoge vuurtoren staat op de Cap Hainsart, waardoor de lampen op een hoogte van 73 meter boven zeeniveau staan. De kaap markeert de grens tussen de zandkust van Les Landes en de rotskust van Frans Baskenland.

  Phare de Biarritz:

  Avenue de l’Impératrice
  64200 Biarritz

  • Voor bezoekers geopend
  • Entree: vanaf 16 jaar: € 3, tot 16 jaar € 2,50 (toegangskaartjes ter plaatse verkrijgbaar, evenals in het Office du Tourisme en op tourisme.biarritz.fr/en

    Titelfoto: © Emmy Martens