Karte Loiretal Atlantik

Charente-Maritime

Volledig tot rust komen aan zee. Bezoek steden en historische bezienswaardigheden en slenter door charmante dorpjes. De mooiste plekjes op het vasteland maar ook op de eilanden zijn ook prima op de fiets te verkennen.

Bron foto: © Aurelie Stapf

Steden, eilanden en de oceaan

 

In het departement Charente-Maritime vind je badplaatsen, bruisende steden met veel historie en recreatieve voorzieningen voor een geslaagde vakantie met het hele gezin. Van La Rochelle tot Royan heb je ruime keuze uit uiteenlopende activiteiten, bezienswaardigheden en stranden die ontspanning en rust bieden, maar ook vele mogelijkheden voor watersport. Ontdek in je eigen tempo de culturele diversiteit van La Rochelle en de flair van de oude haven, de vieux port.

Een trotse getuige van het verleden is het fregat Hermione in Rochefort, onderdeel van het Arsenal des Mers. Zowel kinderen als volwassenen kunnen spannende avonturen beleven op gebied van zee en scheepvaart.

Ga er even lekker tussenuit op de eilanden Île de Ré of Île d’Oléron en ontspan in hippe en chique badplaatsen aan de oceaan te midden van fascinerende, natuurlijke landschappen.

Meer informatie voor je vakantie in Charente-Maritime: https://www.atlantic-cognac.com/

Twee fietsers in de oude haven Le Vieux Port van La Rochelle.

De oude haven Le Vieux Port van La Rochelle met de beroemde torens
© Les Conteurs

La Rochelle

Ooggetuige van de middeleeuwen

De stad La Rochelle betovert met haar Franse manier van leven, met de promenades die het land scheiden van de zee, met haar gastronomische restaurants en de gezellige sfeer. Charmante wijken zoals het Quartier Saint-Nicolas nodigen je uit om te flaneren en uit te rusten op pleintjes. La Rochelle, met haar oude haven en torens, is een bestemming aan de Atlantische kust die je niet mag missen. Bijzonder bezienswaardig: het aquarium van La Rochelle, waar in drie miljoen liter zeewater maar liefst 12.000 zeedieren huizen – van weke kwallen tot fascinerende haaien.

 Goed om te weten: binnen 20 kilometer van Rochelle liggen de eilanden Île de Ré, Île d’Oléron, Île d’Aix en Île Madame, evenals de steden Rochefort en Royan.

Meer informatie:  www.holidays-la-rochelle.co.uk/

twee fietsers in de wijngaarden van Ile de Re.

Een fietstocht langs de wijngaarden van Île de Ré
© Farid Makhlouf

Île de Ré

Aan de andere kant van de brug ligt het Île de Ré!

Slechts één brug scheidt La Rochelle van het Île de Ré. Dit eiland combineert ontspanning met de Franse levensstijl en is dankzij 138 kilometer aan fietspaden goed te verkennen op de fiets: er liggen 10 charmante dorpjes op je te wachten, zoals Ars-en-Ré en La Flotte, die tot de mooiste dorpen van Frankrijk behoren, grote stranden in het zuiden en havens in het noorden. En niet te vergeten wijngaarden, bossen, natuurreservaten en zoutpannen.

Meer informatie:  https://www.holidays-iledere.co.uk/

La Corderie Royale – Flow Velo ©Aurelie Stapf

La Corderie Royale – Flow Velo ©Aurelie Stapf

Rochefort

Rochefort Océan en de stad Rochefort worden omringd door een uniek natuurgebied: het estuarium van de Charente. Overal vind je hier sporen van drie eeuwen zeevaartgeschiedenis. Achter de natuurlijke bescherming van de eilanden Aix en Madame wordt de stad verder verdedigd met de door Vauban gebouwde vestingwerken zoals het fort Boyard. Ruim 300 kilometer aan wandel- en fietspaden bieden veel gelegenheid om Rochefort en de omgeving te verkennen. De Hermione, een in Rochefort gebouwde kopie van een fregat uit de 18e eeuw en de Corderie Royale, de meer dan 300 meter lange koninklijke touwslagerij, wordt momenteel gerepareerd in Bayonne. In het zeevaartarsenaal Arsenal des Mers kun je aan levende lijve ervaren hoe het is om een matroos, kapitein, ontdekkingsreiziger of ingenieur te zijn.

Meer informatie:
www.rochefort-ocean.com/en

Een rij met kleurrijke huisjes op Île d’Oléron.

Kleurrijke traditionele cabanes van de oestervissers op Île d’Oléron
© Farid Makhlouf

Île d’Oléron

Het grootste Franse eiland in de Atlantische Oceaan

Het Île d’Oléron, bereik je vanuit het Bassin de Marennes via een tolvrije brug. Hier worden de internationaal hooggewaardeerde oesters van het Bassin de Marennes-Oléron gekweekt in het grootste oesterbekken van Europa. Deze industrie is duidelijk aanwezig op dit eiland, in de vorm van de oesterputten (claires d’affinage) die vroeger zoutpannen waren. Maar daarnaast vindt de bezoeker op Île d’Oléron ook prachtige bossen, rotsen, wijngaarden (waaraan het eiland het label Vignobles et Découvertes dankt) en mooie zandstranden, waarvan sommige met uitzicht op het beroemde Fort Boyard. Bovendien zijn er veel oesterhavens met de typische bontgekleurde hutten van de oestervissers en La Cotinière, de enige vissershaven op de eilanden van de Charente.

Meer informatie:  https://www.oleroneiland.nl/

Villa's aan het strand in Royan aan de Atlantische Kust.

Typisch voor Royan: de charmante villa’s uit de belle époque aan het grote zandstrand van deze fraaie stad.
© S. Laval

Royan

Een historische badplaats

Tussen de Côte Sauvage en de monding van de Gironde ligt de stad Royan.
In deze historische badplaats vind je een unieke mix van bouwstijlen met een combinatie van belle-époquevilla’s en belangrijke voorbeelden van naoorlogse architectuur. De hele kust in de omgeving van Royan biedt mogelijkheid tot tal van excursies te voet of op de fiets en talrijke watersportactiviteiten. Tip: bezoek de verrassende Zoo de la Palmyre, middenin een 18 hectare groot dennenbos aan zee.

Meer informatie: www.royanatlantique.fr

Nog meer bestemmingen …

Vendée 

 Gironde