Een souvenir
voor thuis

In de steden en op het platteland aan de Atlantische kust vind je tal van unieke plekjes, kunstenaars en ambachtslieden die een bezoek waard zijn.

Ga op ontdekkingstocht en bezoek de winkels om prachtige vakantieherinneringen mee naar huis te nemen. Dit is meteen een geweldige gelegenheid om pittoreske wijken te ontdekken en om tussen twee winkeltochten door te genieten van de regionale gastronomie.

Een souvenir
voor thuis

In de steden en op het platteland aan de Atlantische kust vind je tal van unieke plekjes, kunstenaars en ambachtslieden die een bezoek waard zijn.

Ga op ontdekkingstocht en bezoek de winkels om prachtige vakantieherinneringen mee naar huis te nemen. Dit is meteen een geweldige gelegenheid om pittoreske wijken te ontdekken en om tussen twee winkeltochten door te genieten van de regionale gastronomie.

Shoppen in Nouvelle-Aquitaine

Collections Lartigue 1910 © Lartigue

Baskische stoffen van Lartigue 1910

Het Baskische doek dat vroeger in de boerderijen werd gebruikt, is dankzij de creatieve geest van de wevers tot in de perfectie vervolmaakt: huishoudgoed, tafellinnen, decoratieve objecten, modeaccessoires – Baskische stoffen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en stijlen, van klassiek tot modern. Een echte renaissance! Bij Lartigue 1910 kun je zelfs een werkplaats bezoeken waar je enkele weefgetouwen in actie kunt zien.

Meer informatie: www.lartigue1910.com/en

Collections Lartigue 1910 © Lartigue

Espadrilles © Pierre-Alex

Espadrilles

Deze karakteristieke schoenen van het Baskenland hebben niets van hun originele charme verloren en zijn nog altijd in de mode. Met de hand gestikte exemplaren zoals die van Art of Soule zijn te verkrijgen in winkels in Bayonne en Biarritz.

Meer informatie: artofsoule.com

Boutique du Phare © OT Lège-Cap Ferret

De vuurtorenwinkel van Cap Ferret

De winkel van deze vuurtoren is op zichzelf al een bezoek waard. Met zijn kleine geschenken, grappige en fraai ontworpen objecten en souvenirs is de vuurtorenwinkel een niet te missen shoppingbestemming op het schiereiland.

Meer informatie: https://phareducapferret.com/

Accessoires gemaakt van gebruikte zeilen

Met de trend naar steeds meer recycling en de strijd tegen het afval vinden de oude zeilen van de boten in het Bassin d’Arcachon een tweede leven. Ontdek fraaie handgenaaide creaties van tassen en decoratieve items gemaakt van gerecycled zeildoek, zoals strand- en sporttassen, schoudertassen, strandstoelen, banken en nog veel meer.

2 belangrijke adressen:

Marée Haute Couture à Andernos-les-Bains – www.mareehautecouture.com
So’voile à Gujan-Mestras: https://www.so-voile.com/

 

© SAC – Espritvoiles

Een tas van EspritVoilesregatta

Het waren regatta’s, ontmoetingen en toevalligheden die dit ambachtelijke bedrijf in de wijk Saint-Nicolas inspireerden. Sylvie Jaouen, een zeilster uit La Rochelle, heeft het hergebruik van zeildoek opnieuw uitgevonden en maakt tal van accessoires, waaronder tassen, sleutelhangers en strandstoelen.

Een bijzonder feit: deze productie levert 0% afval op! Alle resten worden gerecycled.

Openingstijden: dinsdag tot zaterdag van 10:30 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 19:00 uur

67 rue Saint Nicolas – 17000 La Rochelle
Tel. +33 (0)6 31 08 93 10

Meer informatie: www.espritvoiles.fr

© Comptoir Charentais

Comptoir Charentais in La Rochelle

Bij Comptoir Charentais kun je producten kopen uit de regio Poitou-Charentes. Wijnen, conserven, zoete deegwaren, snoep en zout van het eiland Île de Ré – maak kennis met de makers van de producten die onze regio maken tot wat hij is.

Adres: 119 quai Louis Prunier – 17000 La Rochelle

Savonnerie boutique in Loix

De zeepfabriek van Île de Ré met zeep van ezelinnenmelk

Ezelinnenmelk staat bekend om zijn weldadige eigenschappen en is rijk aan vitamine A, B en C, vetzuren, mineralen en sporenelementen. Het hydrateert en verstevigt de huid. Ga naar de Savonnerie de Ré in Loix om deze handgemaakte producten aan te schaffen. Trouwens, op het eiland kom je vaak het beeld tegen van een ezel die een broek draagt! De ezel, symbool van het eiland, wordt traditioneel gebruikt voor agrarische werkzaamheden zoals de zoutoogst. De broek diende om de dieren te beschermen tegen insecten.

Meer informatie: savonneriedere.fr

Bij La Lumineuse is het altijd goed eten.

La Lumineuse kijkt uit over de ligplaatsen in de haven van Cotinière en ligt dus midden in de dagelijkse markt voor verse vis. Dit restaurant heeft een uitstekende kaart en werkt zonder toevoegingen of conserveermiddelen. Probeer eens gerechten als rillettes of boerenpasteitjes, vissoep, schaaldieren, moelleux-au-chocolat en vele andere delicatessen.

Meer informatie: http://delphineetolivier.fr/la-lumineuse/

De Concept Store van Rochefort.

De Concept Store van Rochefort ©️ Office de Tourisme de Rochefort Océan

De Concept Store van Rochefort

De kunstenares Erika Bienabe, eigenaresse van de Concept Store Collection Ouest in Rochefort, ontwerpt in samenwerking met de stadsarchieven unieke decoraties die het maritieme verleden van Rochefort tot uitdrukking brengen. Een van de collecties draagt de naam Transbordeur Line, als eerbetoon aan de Pont Transbordeur, de zweefbrug van Rochefort.

Meer informatie: https://www.collection-ouest.com/ 

Shoppen in de Pays de la Loire

Sel de Guérande © G. Chevalier

Zout uit Guérande

Zo smaakvol en gezond! Grof zout en fleur-de-sel, wit of grijs: de zoutcultuur van Loire-Atlantique boogt op eeuwenoude kennis die van generatie op generatie is overgedragen. Het in de zoutpannen gewonnen zout wordt door restaurateurs beschouwd als het ‘ultieme witte goud’. Maar zout is toch slecht voor je gezondheid? Studies hebben aangetoond dat het grove zout uit Guérande wel zeker enige nutritionele waarde heeft. Het zout vormt kristallen waarvan de grootte voornamelijk varieert afhankelijk van de weersomstandigheden, en is zeer rijk aan magnesium. In water lost het snel op en geeft het een zoute smaak zonder spoor van bitterheid. Het is een natuurlijk zout in de meest strikte zin van het woord, dat niet wordt onderworpen aan chemische behandelingen en waaraan geen jodium of andere zouten zijn toegevoegd. Het wordt geoogst door meer dan 250 zoutboeren op een oppervlakte van 2000 hectare, met volle aandacht en zonder gebruik van machines. Op zeer zonnige en winderige dagen komt het voor dat er een dunne laag zout op het wateroppervlak verschijnt: deze zeldzame fleur-de-sel (‘bloem van zout’) is beroemd om zijn fijne structuur, zijn witte kleur en de geur die aan viooltjes doet denken.

Ontdek hier meer over de zoutwinning in Guérande en diens geheimen.

Meer informatie: leguerandais.fr/en

La Fraiseraie

De producten van La Fraiseraie – Pornic (en andere shops in de regio Loire-Atlantique)

Dit bedrijf in Pornic is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in de teelt en verwerking van aardbeien en rood fruit. Met hun natuurlijke producten richten zij zich op de authentieke smaak van het fruit.

Tegenover de haven vind je een van hun winkels.

Meer informatielafraiseraie.com

Bols Pinceau détouré

De aardewerkfabriek in Pornic

De aardewerkfabriek in Pornic is een traditioneel bedrijf dat al jaren een grote mate van creativiteit aan de dag legt. Bezoek de fabriek om hun vele producten te ontdekken, zoals de beroemde ‘bols prénom’, de kommen met voornamen erop.

Meer informatie: https://www.faiencerie-pornic.fr/boutique/

© A. Lamoureux

Sardines uit blik

Al sinds 1887 worden in Saint-Gilles-Croix-de-Vie sardines verwerkt tot conserven. De fabriek ontvangt bezoekers in een showroom. De bekende, lokale sardines kun je ter plaatse proeven en kopen.

Meer informatiewww.laperledesdieux.com

Een ware droom voor surfers: outletshops van Rip Curl en Billabong

Rip Curl en Billabong, twee van de grootste surfmerken ter wereld, hebben hier sinds 1982 een vestiging. Vandaag de dag nodigen al meer dan twintig outletwinkels je uit om te komen shoppen tegen spotprijzen.

Meer informatiehttps://www.hossegor.fr/en/discover/

© S. Bourcier

Wat mag het zijn? De beroemde vissoep Sablaise of een strandstoel?

De Conserverie-la-Sablaise is de laatste lokale conservenfabriek die alleen Franse vis verwerkt (zonder toevoeging van conserveermiddelen). Ze produceren naast visrillettes, kreeft- en langoustineschuim ook de beroemde vissoep Sablaise.

Breng ook zeker een bezoek aan de boetiek Le Beau Bazar in het stadscentrum. Hier verkoopt men het merk Les Sables d’Olonne en producten met het bekende embleem Sablaise op bekers, ansichtkaarten en kleurrijke ligstoelen.

Meer informatie:
https://www.lasablaise.fr/
http://lebeaubazar.fr/

Le Beau Bazar © Marcelline communication

Hossegor, het paradijs voor surfwear

Hossegor mag zich niet voor niets de surfhoofdstad van Europa noemen. Er zijn hier niet alleen geweldige golven, maar ook vele winkels van wereldberoemde merken voor surfkleding en watersport. Deze zijn voornamelijk te vinden in de Pédebert-zone. In het centrum van de stad zitten veel ontwerpers en fabrikanten die elk jaar duizenden bezoekers trekken. Elke lente en herfst vinden hier de beroemde ‘grandes braderies’ plaats.

Meer informatie: : https://www.atlanticcoast-landes.com/activities-landes/shopping-landes/

Nog meer zin in …

 Bezienswaardigheden 

 Strandvakantie