Karte Pays-Basque

Biarritz – Pays basque

Frans Baskenland is je bestemming als je echt toe bent aan iets anders. Hier beleef je een vakantie als in een ansichtkaart: kies uit wandelen op de GR10, thalassotherapie aan de kust, een keur aan golfbanen, festivals en culinaire verrassingen. In de regio Biarritz – Pays Basque vind je alles!

Foto: © Fotolia-Alexander Demyanenko

Beleef de tradities in Frans-Baskenland

 

Heb je wel eens gehoord van het pelotospel Cesta Punta? Slechts een van de vele unieke culturele tradities die je tegenkomt in Frans Baskenland. In HossegorBiarritz of Saint-Jean-de-Luz kun je Cesta Punta in actie zien – een waar spektakel voor het hele gezin! Als je de zeden, taal en gewoonten van Baskenland beter wilt leren kennen, is een bezoek aan het Baskisch museum in Bayonne zeer de moeite waard. Maar culturele hoogtepunten vind je in Frans Baskenland eigenlijk overal, in steden zoals Biarritz en Bayonne en in Baskische dorpen zoals Sare en Ainhoa.

Wil je eens heerlijk ontspannen op het strand? Met 35 kilometer aan zandstranden en baaien vind je in Biarritz – Pays Basque zeker wat je zoekt. Voor meer sportief ingestelde vakantiegangers zijn er ook nog unieke surfspots, acht golfbanen en vele andere activiteiten.

Baskenland biedt natuurlijk ook bekende culinaire specialiteiten zoals de Jambon de Bayonne IGPPiment d’Espelette AOCchocolade uit Bayonne, de beroemde gâteau basque, de wijnen uit Irouléguy en de Baskische ciders en bieren.

Een heel ander perspectief vind je wat verder van de kust: vanuit Sare, op ongeveer een half uur van Saint-Jean-de-Luz, ga je met het tandradbaantje de 1700 meter hoge berg La Rhune op. Bij helder weer heb je vanaf de top een fantastisch uitzicht over de hele Golf van Biskaje.

Meer informatie voor je vakantie in Biarritz – Pays Basque:
https://www.biarritz-pays-basque.com/

Een straat in Bayonne met twee torens op de achtergrond.

Kleurrijk: de typische vakwerkhuizen aan de Quai de la Nive in Bayonne
© CDT 64

Bayonne

Traditie en feestvreugde

Bayonne onderscheidt zich door de vreugde van het leven te vieren! Of het nu gaat om sportieve, gastronomische of culturele evenementen: de festayres grijpen elke gelegenheid aan om bijeen te komen in de bars en restaurants van de wijk Petit Bayonne. Of drink je liever een kop warme chocolademelk onder de galerijen? In de 17e eeuw begon vanuit Bayonne de cacaoboon aan een zegetocht door Europa. Deze historische plaats met traditionele zeehaven biedt ook een schat aan architectonische bezienswaardigheden, zowel in de stijl van de Gascogne als die van het Baskenland. Bayonne werd daarom uitgeroepen tot Stad van de Kunst en de Geschiedenis en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als pleisterplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Goed om te weten: tussen Bayonne en het 30 kilometer verderop gelegen Hendaye bevinden zich de badplaatsen Anglet, Biarritz en Saint-Jean-de-Luz.

Meer informatie:
https://www.bayonne-tourisme.com/en/

Een man surft in de golven van Anglet in Pyrenees-Atlantique.

Anglet, een paradijs voor surfers
© G. Arrieta

Anglet

Een waar paradijs voor natuur- en sportliefhebbers

In Anglet draait (bijna) alles om watersport. De kust met elf stranden nodigt uit tot wandelen, (leren) surfen, joggen of flaneren met de kinderwagen. Breng ook eens bezoek aan de stadswijk Chambre d’Amour, die zijn naam dankt aan de gelijknamige grot op het strand. Hier werd volgens de legende ooit een verliefd stelletje verrast door de opkomende vloed.

In de even jaren vindt hier een biënnale voor hedendaagse kunst plaats op de lange strandpromenade La Littorale.

De wijk Chiberta met zijn prachtige villa’s en golfbaan met panoramisch uitzicht op de oceaan is ook zeker een bezoek waard.

Meer informatie: https://www.anglet-tourisme.com/en/

Luchtfoto van een strand in Biarritz.

Een sprookjesachtig decor aan het strand Plage du Port Vieux in Biarritz.
© CG64 – J-M Décompte

Biarritz

Surfmetropool met internationale flair

Biarritz was slechts een kleine vissershaven, totdat keizerin Eugénie de Montijo, echtgenote van Napoleon III, deze plaats uitkoos als zomerresidentie. Tegenwoordig is Biarritz een internationale badplaats die trots de sporen van het glorieuze verleden bewaart. Deze mondaine stad is tegenwoordig het centrum van thalassotherapie en de surfsport, maar hecht ook veel belang aan cultuur. Het hele jaar door vinden in de stad evenementen plaats.

In Biarritz kun je zwemmen afwisselen met het ontdekken van het culturele erfgoed: stijlvolle en pittoreske villa’s, een aquarium in typische art-nouveaustijl, de vuurtoren, de Rocher de la Vierge … En van de zeelucht geniet je zowel op de strandpromenade als in de vissershaven. Daar vind je uitnodigende openluchtrestaurants met lokale specialiteiten op de kaart. Proef bijvoorbeeld eens typische Baskische zoetwaren bij Miremont, met uitzicht op de oceaan!

Meer informatie: https://tourisme.biarritz.fr/en

De haven van Saint-Jean-de-Luz.

De haven van Saint-Jean-de-Luz
© CDT64

Saint-Jean-de-Luz

Geniet van het leven in deze voormalige kaperstad

Saint-Jean-de-Luz is een voormalige kaperstad van de zogenoemde corsaires. Hier trouwde de Zonnekoning Lodewijk XIV met de Infanta van Spanje en werd de componist Maurice Ravel geboren. In deze typisch Baskische stad vind je pelotavelden, stoffenwinkels en zoetwarenzaken zoals La Maison Adam, dat speciale macarons maakte voor de bruiloft van Marie-Thérèse in 1660, of het huis Pariès dat al sinds 1885 kanougas maakt.

In het Baskenland kent men ook een lange traditie van thalassotherapie, zoals in de Spa Loréamar in het Grand Hôtel met directe toegang tot het strand. De historische havenmuur zorgt voor gematigde golven, en nodigt dus uit voor een verfrissende duik. 

Meer informatie: https://www.saint-jean-de-luz.com/en/

Foto van de kliffen in Hendaye in de Franse Atlantische Kust.

Heel bijzondere ‘tweelingen’: Les Deux Jumeaux in Hendaye
© Ph. Laplace

Hendaye

Adembenemende kliffen en prachtige baaien

Hendaye is de meest zuidelijke stad aan de Franse Atlantische kust vóór de Spaanse grens en biedt veel moois met adembenemende kliffen en prachtige baaien.

Hier vind je ook het Château Observatoire Abbadia. Deze buitengewone plek is het product van het talent en de wil van de wetenschapper en onderzoeker Antoine d’Abbadie, die daar in de 19e eeuw een geweldig kasteel liet bouwen. Het park, dat wordt beheerd door  Kustmonumenten, is open voor het publiek en sluit aan op het kustpad. Ontdek hier op je pad door heide en brem het wilde landschap van de hoge, door de golven gevormde kliffen, baaien en rotspieken, waar je tal van trekvogels en inheemse vogelsoorten kunt observeren.

Meer informatie: https://www.hendaye-tourisme.fr/en/

Nog meer bestemmingen …

 Les Landes 

 Loire Atlantique