Karte Loiretal Atlantik

Loire-Atlantique

In het departement Loire-Atlantique, tussen de Loire en de Franse Atlantische kust, wacht je een veelzijdige vakantie. Geniet van de diverse landschappen, zoals de côte sauvage, de ‘wilde kust’, waar rotsen en verborgen stranden elkaar afwisselen. Aan de 133 kilometer lange kust vind je charmante vissershavens, heerlijke zandstranden, zoals op het schiereiland Guérande of in de baaien van Pornic en La Baule, maar ook bruisende steden zoals Nantes en Saint-Nazaire.

Bildquelle: © A. Lamoureux

Zandstranden en de ‘wilde kust’

 

Aan de Atlantische kust, bij de monding van de Loire, is het landschap zo veelzijdig dat het je telkens weer verrast. Van Nantes, een levendige stad met een rijk cultureel erfgoed, tot aan Saint-Nazaire waarvan de geschiedenis nauw verweven is met de oceaan, wacht je de ene na de andere ontdekking. De kust biedt een schakering van kleine baaien en lange zandstranden, maar ook tref je er beschermde natuurgebieden zoals het natuurpark Brière, de zoutpannen van Guérande en badplaatsen zoals Pornic Saint-Brevin-les-Pins, Pornichet en La Baule.
De Loire-Atlantique biedt vermaak en ontspanning voor het hele gezin. Ook fijnproevers kunnen hier hun smaakpapillen verwennen met bijvoorbeeld heerlijke zeevruchten. Kom even tot rust op een stil plekje in een kleine vissershaven als Le Croisic, probeer eens een galette, de beroemde crêpe van boekweit, of een muscadet in Clisson, een stadje met Italiaanse charme te midden van de wijngaarden.
 

Meer informatie voor je vakantie in Loire-Atlantique:
https://www.atlantische-loirestreek.com/

De tentoonstelling Les Machines de I'lle in Nantes.

De beroemde Grand Eléphant van Les Machines de l’Île in Nantes
© J.D-Billaud

Nantes

Nantes is een stad met verschillende gezichten en veel culturele bezienswaardigheden zoals het kasteel (Château des ducs de Bretagne), het Jules Verne-Museum en het kunstproject Les Machines de l‘Île. Daarnaast bruist Nantes ook met het culturele centrum Le Lieu Unique, het evenement Voyage à Nantes en volop gelegenheid tot shoppen in bijvoorbeeld de beroemde Passage Pommeraye. Hier wandel je in alle rust door de afgelopen eeuwen heen: door de middeleeuwse wijk Bouffay of langs neoclassicistische gebouwen in de buurt van de Place Graslin en de Place Royale. Maar dat is nog niet alles: bezoek de toren van de voormalige koekjesfabriek LU, het monument voor de afschaffing van de slavernij en het café Le Nid op de 32e verdieping van een wolkenkrabber met een adembenemend uitzicht op de stad en de monding van de rivier. Overigens werd Nantes in 2013 verkozen tot Groene Hoofdstad van Europa!

Meer informatie: https://www.nantes-tourisme.com/en/welkom

Een stel in een museum in Saint-Nazaire, Loire Atlantique.

Ontdek de geschiedenis van de oceaanstomers in het museum Escal’Atlantic in Saint-Nazaire
© SNAT -V. Bauza

Saint-Nazaire

De havenstad
Saint-Nazaire was ooit een eenvoudig dorpje van loodsen de schepen door de monding van de Loire begeleidden. In de 19e eeuw maakte het dorpje een transformatie door, tot voorhaven van Nantes en een belangrijke zeehaven met regelmatige zeeverbindingen naar Midden-Amerika en de Antillen.

In de afgelopen 20 jaar ontstond rondom de voormalige onderzeebootbunker een aantrekkelijk havenkwartier, waar bijzondere rondleidingen worden aangeboden. Maak bijvoorbeeld in het belevingsmuseum Escal’Atlantic kennis met de geschiedenis van de oceaanstomers of bezoek de werf waar de grootste cruiseschepen ter wereld werden gebouwd, de Airbus-fabriek of een Franse onderzeeboot uit de jaren 1950.

Daarnaast kun je in Saint-Nazare ook heerlijk wandelen, fietsen en inlineskaten langs de promenade. Deze bezienswaardige stad aan zee is een bezoekje waard !

Meer informatie: https://www.saint-nazaire-tourisme.nl/

Mensen spelen op het strand in Pornichet.

Strandplezier voor de hele familie in Pornichet
© T. Locquard

Pornichet

Een charmante bestemming

Pornichet: de stad met zowel elegante villa’s, gebouwd en bewoond door prominente families, als groen land met talloze kilometers aan wandel- en fietspaden. Je maakt er heerlijke wandelingen over het kustpad langs de oceaan, en in de wijk Sainte-Marguerite lijkt de tijd wel stil te hebben gestaan…

Pornichet heeft zoveel te bieden! De stad ligt op slechts drie kwartier van Nantes, midden in een gebied vol historie en een rijk erfgoed van natuur en cultuur. De prachtige landschappen, de industriële achtergrond, lange zandstranden en middeleeuwse plekjes maken Pornichet tot een ideaal uitgangspunt voor je ontdekkingstochtjes. Je verblijf in Pornichet is perfect voor uitstapjes in de omgeving, naar het natuurpark Brière vol waterwegen en huizen met rieten daken en naar Saint-Nazaire voor een duik in de geschiedenis van oceaanstomers en scheeps- en vliegtuigbouw. Of bezoek de middeleeuwse stad Guérande met de beroemde zoutpannen, of Nantes, zo rijk aan cultuur en historie, Zuid-Bretagne met zijn wilde steile kusten, schilderachtige plaatsjes en klippen, Le Croisic met zijn landtong en het aquarium Océarium en nog zoveel meer. Je raakt gewoon niet uitgekeken!

Meer informatie:
https://www.pornichet.fr/en

Zonsondergang bij de zoutpannen van Guérande

Zonsondergang bij de zoutpannen van Guérande
© A. Lamoureux

In de omgeving van Pornichet, La Baule en Guérande

Het zout, de Brière en de zee

La Baule-Presqu’île de Guérande is een reusachtige speelplaats waar al je verwachtingen worden vervuld. Hier in Zuid-Bretagne ontvangt men je in elk jaargetijde met open armen. Zoek je vermaak in het water of ontspanning op het strand, sport, cultuur of gastronomie? Hier beleef je een vakantie waarin je je gegarandeerd goed voelt. La Baule-Presqu’île de Guérande is een bestemming voor alle sportievelingen, cultuurliefhebbers en gezinnen, met veel diverse landschappen die de charme ervan nog verder onderstrepen.

Op 10 minuten van La Baule vormen de zoutpannen met een totaal oppervlak van 2.000 hectare een uniek landschap dat in het teken staat van het kostbare fleur de sel. Guérande, een stad van kunst en geschiedenis, en de drie karakteristieke stadjes Le Croisic, Batz-sur-Mer en Piriac-sur-Mer nodigen je uit op een ontdekkingsreis door de eeuwen. Maar laat de pracht en rijkdom van het regionale natuurpark Brière ook niet aan je voorbijgaan. Met ongeveer vijftig stranden, baaien met fijne zandstranden of kleine, verborgen inhammen heb je veel mogelijkheden tot ontspanning of activiteiten op of in het water. Het schiereiland van Guérande is trouwens perfect voor lange wandelingen, paardrijden of fietsen.

 

Meer informatie:
https://www.labaule-guerande.com/

Een vrouw fietst bij het strand van Saint-Brevin-les-Pins.

Saint-Brevin-les-Pins: niet alleen een fantastische bestemming voor strandliefhebbers
© Vincent Frasiak

Saint-Brevin en de zuidelijke Loire-monding

Saint-Brevin-les-Pins en het gebied ten zuiden van de Loire-monding bieden zeer uiteenlopende mogelijkheden voor vakanties. Ben je een natuurliefhebber of houd je meer van cultuur? Van Paimboeuf via Saint-Viaud tot Saint-Brevin ontdek je de geschiedenis van deze streek.
Wandelaars en fietsers genieten van de betoverende routes langs de Loire dankzij de strategische ligging van Saint-Brevin aan het kruispunt van de fietsroutes La Vélodyssée, La Loire à vélo en La Vélocéan. Maar ook als fan van watersport vind je hier ideale plekken om te genieten. Gezinnen hebben hier ruime keuze uit strand, bos, historische monumenten, kunst, cultuur en natuurlijk ook de Franse gastronomie.

Meer informatie: https://en.saint-brevin.com/

Een vrouw helpt een kind over een muurtje lopen langs de zee in Pornic.

Ontdek Pornic
©V.-Bauza_LAD

Pornic

Een vredige oase

Pornic is een bestemming die je niet mag overslaan. Will je een vakantie met watersport, cultuur, schitterende natuur, avontuur voor het hele gezin of culinaire specialiteiten? Hier vind je het allemaal.

Verlies je hart aan de 45 kilometer wilde kust, onderbroken door zandstranden en ongerepte inhammen. Geniet van zoete en hartige tongstrelers, zoals de ijs- en sorbetspecialiteiten van La Fraiseraie, de beroemde galettes Saint-Michel, craftbeers, wijnen, kazen en nog veel meer. Pornic is meer dan een naam op de kaart: hier geniet je gegarandeerd van een heerlijke vakantie in een gastvrije omgeving. Het hele jaar door.

Meer informatie:
https://en.pornic.com/

Nog meer bestemmingen …

 Biarritz – Pays basque 

 Vendée