Vendee highlights

Vendée

De Vendée staat garant voor een vakantie vol afwisseling. Hier, in het noordelijk deel van de Franse Atlantische kust, vind je het perfecte evenwicht tussen strandvakantie, cultuur en actie.

Foto: © A. Lamoureux

 

Inspanning en ontspanning in de Vendée

 

In de Vendée vind je 140 kilometer prachtige zandstranden, 250 kilometer beschermde, ongerepte kust en 18 prachtige badplaatsen met onnavolgbare flair. De kust wordt verder verrijkt met twee eilanden, Île d’Yeu en Île de Noirmoutier, elk een klein paradijsje in de Atlantische Oceaan. Een aantal bekende badplaatsen in de Vendée zijn Saint-Jean-de-Monts, een goede bestemming voor het gezin met 8 kilometer aan mooie stranden (het strand La Grande Plage is onderscheiden met het label Pavillon Bleu), Saint-Gilles-Croix-de-Vie die bekend staat om zijn sardinehaven, Les Sables d’Olonne, de stad van de Vendée Globe, en La Tranche-sur-Mer, door surfers ook wel ‘klein-Californië’ genoemd.

Ook natuurschoon biedt de Vendée in overvloed, volg bijvoorbeeld de bezienswaardige kustroute La Corniche Vendéenne.

Gezinnen hoeven zich in de Vendée geen seconde te vervelen: van kliminstallaties in de boomtoppen (accrobranche) en dierentuinen en aquaria tot het beroemde attractiepark Puy du Fou®, dat al meerdere keren is verkozen tot ‘beste pretpark ter wereld’!

En als je er toch bent, laat dan ook de vele culinaire specialiteiten van de Vendée je tong strelen: probeer bijvoorbeeld eens de beroemde Bonnotte-aardappelen van het Île de Noirmoutier, het knoflookbrood Préfou en natuurlijk de zeevruchten, verse vis en nog veel meer.

Meer informatie:
http://www.vendee-toerisme.nl/

 

Eiland noirmoutier

Île de Noirmoutier

Het eiland Noirmoutier

Midden in de Atlantische wateren ligt het eiland Noirmoutier, gemakkelijk bereikbaar, over de brug in het zuiden of over de ‘getijdenweg’ Passage du Gois, die twee keer per etmaal onder water staat. Naast een afwisselend landschap biedt het eiland ook een rijk historisch en maritiem erfgoed.

Voor ontspanning vind je er zandbaaien aan de baai van Bourgneuf en goudgele duinen met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Langs 40 km aan strand vind je daarnaast ook vele mogelijkheden om actief te zijn in of op het water. De typische witte huisjes met blauwe luiken getuigen van de traditionele levensstijl.

De plaatselijke gastronomie weerspiegelt de diversiteit van de streek . Lokale specialiteiten maken gebruik van vele heerlijke producten uit de regio, van vroege aardappelen, zeebaars, tong en kreeft tot fleur de sel (Frans zeezout), zeekraal en Fines de Claire oesters. Met trots heeft  het eiland dan ook een echt tweesterren restaurant, La Marine in L’Herbaudière, dat wordt gerund door topchef Alexandre Couillon. Natuurlijk zijn de vele andere goede restaurants niet te vergeten!

Met zijn vele schilderachtige straatjes en een netwerk van fietspaden met een totale lengte van 83 kilometer is het eiland Noirmoutier in elk jaargetijde een heerlijke bestemming voor een fietsvakantie.

Meer informatie: https://www.ile-noirmoutier.com/en

Pays de Monts

In Saint-Jean-de-Monts geniet je op elk moment van de dag op het strand.
© A. Lamoureux

Pays de Saint-Jean-de-Monts

20 kilometer zandstranden

Tussen Nantes en Bordeaux ligt het Pays de Saint-Jean-de-Monts, dat met zijn vele licht glooiende stranden een van de zonnigste plaatsen langs de Franse Atlantische kust is en een paradijs vormt voor gezinnen. Het Pays de Saint-Jean-de-Monts staat ook bekend als gebied voor trail en nordic walking, met 5 bewegwijzerde nordic walking-routes en 12 trail-routes in de bossen en duinen die uitnodigen tot actieve ontspanning. Je hoeft alleen maar de mobiele app te downloaden, of je kan om advies vragen in het Office de Tourisme.

ⓘ Goed om te weten: Natuurlijke stranden, stadstranden en naturisme – voor iedereen is er een perfect strand om van de zon te genieten! De watertemperatuur ligt in de zomer op ongeveer 20 graden Celsius. En heel praktisch: parkeergelegenheid is ruim voldoende aanwezig en bovendien gratis.

Meer informatie: https://en.paysdesaintjeandemonts.fr/

oten in de haven van Saint-Gilles-Croix-de-vie.

Bekend vanwege de sardinevisserij: Saint-Gilles-Croix-de-Vie
© A. Lamoureux

Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Het centrum van de sardinevisserij

Saint-Gilles-Croixde-Vie is een pittoreske vissershaven en een charmant dorp, maar ook het centrum van de sardinevisserij. Uiteraard zijn er ook stranden en watersportactiviteiten voor het hele gezin. Je vindt er zowel stedelijke charme als maritieme traditie en je kunt er heerlijk flaneren door de leuke wijken zoals het Quartier du Maroc. Wandel langs de kust, rijd langs het kanaal en ontdek de baai van Adon en het strand van Boisvinet. Zo volg je de historische ontwikkeling van deze badplaats vanaf het begin en kun je je vergapen aan de spectaculaire villa’s aan het water.

Meer informatie: https://uk.payssaintgilles-tourisme.fr/

Luchtfoto van het strand Plage de Sauveterre – Les Sables d’Olonne.

Zet de blik op oneindig op het strand Plage de Sauveterre – Les Sables d’Olonne
© Farid Makhlouf

Les Sables d’Olonne 

Sprookjesachtige stad aan zee

Les Sables-d’Olonne speelt een belangrijke rol in de zeilsport langs de Atlantische kust: om de 4 jaar is dit de start en finish van de Vendée Globe, een non-stop race rond de wereld voor solozeilers.
Naast dit belangrijke evenement heeft Les Sables d’Olonne nog veel meer te bieden: vier havens, een lange maritieme traditie in de visserij en een bruisend stadscentrum met veel restaurants met verse vis en zeevruchten op het menu. Maar ook vind je er beschermde natuur met bossen, moerassen en wilde kusten, lange stranden, een beschermd cultureel erfgoed plus een breed scala aan recreatieve en sportieve activiteiten. Vakantie in Les Sables d’Olonne betekent ruimte en veel frisse lucht!

Meer informatie:  https://www.destination-lessablesdolonne.co.uk/

Het strand van La Tranche sur Mer in de Vendée.

La vie est belle aan de stranden van La Tranche-sur-Mer

© MG

La Tranche-sur-Mer

Een dorpje aan de zee

Alhoewel La Tranche-sur-Mer een klein dorp is, vind je hier meer dan 14 kilometer aan zandstranden, allemaal op het zuiden, gelegen tegenover het Île de Ré. Sinds 1985 wappert in La Tranche-sur-Mer de blauwe vlag van het keurmerk Pavillon Bleu, als erkenning van de uitstekende kwaliteit van het zwemwater en de inspanningen op milieugebied. Dit gebied met de bijnaam ‘klein-Californië’ (la petite Californie) profiteert ook van buitengewoon veel zon. Alle wensen van surfers, kite- en windsurfers en strandzeilers worden hier vervuld. La Tranche-sur-Mer is omringd door bossen en moerassen en je kunt hier uitstekend uit de voeten met je fiets, dankzij ruim 35 kilometer aan fietspaden door het plaatsje en de omgeving. Als je tijdens je vakantie ook nog goed wilt eten, zit je hier goed: de restaurants aan het strand serveren je aperitief terwijl jij met je voeten in het zand zit.

Meer informatie:
www.latranchesurmer-tourisme.co.uk/

De arena in het themapark Puy du Fou in de Vendée.

Vermaak en avonturen van wereldklasse in het pretpark Puy du Fou © Puy du Fou

Het themapark Puy du Fou

Het beste pretpark ter wereld

Het themapark Puy du Fou is al twee keer uitgeroepen tot ‘het beste pretpark ter wereld’. In een natuurlijke omgeving biedt het een verscheidenheid aan geweldige shows en attracties voor het hele gezin.

Meer informatie: http://www.puydufou.com/nl

 

Nog meer bestemmingen …

 Loire-Atlantique

 Charente-Maritime