Is het nog ver? Ik ben moe. Mijn voeten doen zeer … Klinkt je dat bekend in de oren? Houd de gezinsvakantie in Frankrijk gezellig met geocaching. Deze speurtochten in de buitenlucht maken van elke wandeling een echt avontuur! Met geocaching aan de Franse Atlantische kust rennen de schatzoekertjes rond in de frisse lucht en maken ze spelenderwijs kennis met prachtige landschappen tussen stranden en dennenbossen, charmante dorpjes en ontdekken ze spannende, verborgen plekjes rondom jullie vakantieverblijf.

Sherlock Holmes spelen, raadsels oplossen en beloond worden met een schat … geocaching is de perfecte vakantieactiviteit voor je gezin of vriendengroep. Het biedt vermaak, beweging en actie, te voet en op vele plekken zelfs op de fiets. En het is volledig flexibel, want geocaching kun je het hele jaar door doen, zeven dagen per week.

Waar aan de Franse Atlantische kust kan ik geocaching doen?

Bijna overal! In de internationale geocaching-databases vind je zeker caches in de buurt van je vakantieverblijf. De beste tip voor moderne speurtochten aan de Atlantische kust is echter Tèrra Aventura.

Tèrra Aventura: geocaching ‘made in Nouvelle-Aquitaine’

Tèrra Aventura tovert de regio vanaf het Île de Ré tot aan Hendaye om tot een gigantische speelplaats in de open lucht tijdens je vakantie in Nouvelle-Aquitaine.

Wat is Tèrra Aventura eigenlijk?

Tèrra Aventura biedt gratis geocaching-avonturen met verschillende thema’s. Je hoeft alleen maar de gratis app te installeren, die ook in het Nederlands beschikbaar is. Daarna kun je voluit genieten, met ongeveer 400 parcoursen in Nouvelle Aquitaine!

Tijdens originele quests ontdek je spelenderwijs de mooiste plekjes aan de Franse Atlantische kust. Overal wachten natuur, cultuur en gastronomie op je, afgewisseld met een snufje humor.

Een gezin kijkt naar een telefoon tijdens Geocoaching in Frankrijk.

Met geocaching ontdek je spelenderwijs de Franse Atlantische kust.
© M. Turin / CRTNA

Geocaching met Tèrra Aventura. Zo eenvoudig is het:

  1. Download de gratis Tèrra Aventura-app in de Google Play Store of de Apple App Store.
  2. Kies een parcours en download de gegevens.
  3. Ga op avontuur: nadat je op START hebt geklikt, zie je je plaats op de kaart en wandel je van etappe naar etappe. Voer de antwoorden op de raadselvragen in en krijg de GPS-gegevens van de cache. En dan moet je alleen nog naar de plaats van de volgende cache laten leiden.
  4. Heb je de cache gevonden? Gefeliciteerd! In de caches van Tèrra Aventura leven de poï’z – kleine verzamelbadges met afbeeldingen van grappige figuren die de kleine speurders zeker leuk vinden. Elke route heeft een eigen, speciale poï’z. Klaar voor een grote verzameling?
  5. En dan hoef je alleen nog de QR-code te scannen om het woord van de oplossing te vinden.

Deze geocachingparcoursen aan de Franse Atlantische kust moet je echt proberen:

Op de website van Tèrra Aventura vind je alle parcoursen die in Nouvelle Aquitaine zijn uitgezet. We noemen er hier enkele:

Allereerst zijn er de parcoursen in Charente-Maritime: zeer aanbevelenswaard is het parcours in Mornac sur Seudre, ten noorden van Royan. Of ga schatten jagen in historische steden zoals La Rochelle en Rochefort, in het achterland zoals bijvoorbeeld Saintes of op het Île d’Oléron, in Saint Denis d’Oléron.

In het departement Gironde zijn er 41 Tèrra-Aventura-parcoursen. Twee daarvan zijn uitgezet voor fietsers. In Lacanau los je bijvoorbeeld op een 15 kilometer lange fietsroute verschillende originele raadsels op, waarmee je alles te weten komt over dit mooie badplaatsje. Dat is een mooi avontuur tussen bos, meer en zee op veilige fietspaden die voor iedereen toegankelijk zijn. Ontdek ook de parcoursen in AndernosBiganosArèsGujan-MestrasSoulac-sur-mer en nog veel meer.

In Les Landes verken je Biscarrosse op een Virtual Reality-parcours met het thema watervliegtuigen. Of zoek de poï’z in Parentis en Born en Gastes. Bij Mimizan vind je quests in Pontenx-les-Forges en aan het Lac d’Aureilhan. Of ontdek LévignacqTaller en maak een fietstocht vanuit Linxe. Bij MolietsSoustons en Capbreton voeren de parcoursen langs de oceaanWat verder van de stranden en de activiteiten aan de kust zijn Josse en Saubusse de uitgangspunten voor ontspannen geocaching op de fiets langs de rivier de Adour, waarbij je zeker ook geniet van de afwisselende landschappen in Landes Atlantique Sud.

In Frans-Baskenland wachten je vier geocachingparcoursen aan de Atlantische kust en in de omgeving van Hendaye, Bidart, Anglet en Bayonne. Hier ontdek je de regio vanuit een heel ander perspectief dan dat van de klassieke vakantieganger. Slenter door steegjes en passages waar alleen de insiders komen. Je zult verbaasd staan van de verrassingen die je op deze parcoursen tegenkomt!

Meer informatie:  www.terra-aventura.fr/nl 

Twee mensen staan in een bos en bekijken een formulier tijdens Geocoaching in Frankrijk.

De geocachingparcoursen van Tèrra Aventure voeren door dennenbossen, langs rivieren of direct langs de kust. © M. Turin / CRTNA

Titelfoto: © M. Turin / CRTNA