Vakantie aan de Franse Atlantische kust is puur genieten. Maar bij één van de plaatselijke delicatessen lopen de meningen uiteen: de oester. Volgens oesterliefhebbers gaat er niets boven een dozijn verse oesters. Die milde zilte smaak, een glas frisse witte wijn erbij … zo is het vakantiegevoel nooit ver weg. Maar niet iedereen loopt het water in de mond bij de gedachte aan rauwe oesters.
In dat geval kun je deze schelpdieren ook koken, zoals in dit recept. Als je oesters nog niet eerder aandurfde, is dit misschien een aangename eerste kennismaking – en smaakt het naar meer! Zet zo de deur open naar een wereld vol genot rondom deze delicatesse uit de Atlantische Oceaan. Zeker ook perfect voor feestelijke bijeenkomsten zoals Kerstmis of Oud en nieuw. Bon appétit!

Recept: warme oesters met preifondue

Een recept van Arnaud Giron, Le Relais des Salines, Le Grand-Village-Plage

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 24 Marennes Oléron-oesters
  • 200 ml witte wijn (van Oléron, of een andere droge witte wijn)
  • 100 g boter
  • 50 g sjalotten
  • 1 prei
  • Grof zout
Oesters met preifondue.

Een genot voor het oog en de maag: gegratineerde oesters met preifondue.
© Relais des Salines

Bereiding:

Snipper de sjalotten en de prei fijn. Maak de oesters open en giet het water af. Doe de gesnipperde sjalotten in een pan, giet de witte wijn erbij en kook het in tot de helft. Smelt in een andere pan een deel van de boter, voeg de gesnipperde prei toe en fruit dit op hoog vuur gedurende 2-3 minuten. Laat de oesters in de oven ongeveer 5 minuten gaar worden op 150-180° C (gas 5-6). Roer de rest van de boter door het ingekookte mengsel van sjalotten en witte wijn en laat dit 2-3 minuten koken terwijl je continu roert. Neem de oesters uit de oven en giet het water uit de schelpen. Voeg de prei toe aan de botersaus en meng alles goed. Leg de oesters op een bedje van grof zout en giet de saus erover. Serveer het meteen.

Oestervariëteiten aan de Franse Atlantische kust

Langs de Atlantische kust worden al eeuwen lang oesters gekweekt. De spiegelende wateren waarin de kostelijke schelpdieren worden gekweekt, zijn net zo kenmerkend voor het landschap als de bontgekleurde cabanes van de oesterkwekers. Dit traditionele ambacht is hier ook van grote economische betekenis. Als je de oesters uit verschillende streken onder de loep neemt, merk je al snel dat de ene oester niet de andere is.

  • Oesters uit Marennes Oléron zijn mild van smaak dankzij de toevoer van zoetwater. De aanwezigheid van algen geeft ze een ietwat groenige kleur. Het oesterbekken van Marennes is 6000 hectare groot en geldt als het belangrijkste oesterkweekgebied ter wereld. Jaarlijks worden er 40.000 tot 50.000 oesters verkocht – de helft van de totale Franse oesterproductie!
  • Het bekken van Arcachon is de wieg van de Franse oester. Oesters uit het Bassin d’Arcachon zijn vleziger en hebben een lichte notensmaak. De baai van Arcachon beschermt de oesters tegen sterke temperatuurschommelingen, waardoor ze hier optimaal groeien.
  • Ook in Loire-Atlantique en de Vendée bieden 300 oesterkwekers in 4 productiegebieden aan een kuststrook van 80 kilometer lengte een brede keuze aan oesters aan: in de baai van Bourgneuf, op het Île de Noirmoutier,, bij La Gachère en de monding van de rivier de Payré en aan de monding van de Lay in de baai van Aiguillon.
Een bord vol met oesters aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

De Franse Atlantische kust is een paradijs voor oesterliefhebbers.
© Farid Makhlouf

Ontdek de wereld van de oesters op vakantie aan de Atlantische kust

De gekleurde hutten van de oesterkwekers op het Île d’Oléron.

De bontgekleurde hutten van de oesterkwekers op het Île d’Oléron.
© Farid Makhlouf

Als je tijdens je vakantie aan de Franse Atlantische kust meer te weten wilt komen over de traditie van de oesterteelt, is dat helemaal niet moeilijk. In het interactieve oestermuseum Cité de l’Huître, schilderachtig in Marennes aan en boven het water gelegen, leer je alles over de geschiedenis van de oestertraditie en de teelt en kun je ze ook nog proeven.

Aan het Bassin d’Arcachon nodigen zo’n 80 typische traditionele oesterkwekerhutjes je uit om heerlijk ontspannen van deze schelpdieren te genieten. In Gujan-Mestras, de ‘hoofdstad van de oesterteelt’ aan het bekken van Arcachon nodigt nog een ander museum, het Maison de l’Huitre, je uit om nader kennis te maken met de oesterteelt.

Of bezoek op het Île d’Oléron de 5 kilometer lange ‘oesterroute’ tussen Château-d’Oléron en de haven van Boyardville en ontdek wat de plaatselijke oesterteelt te bieden heeft.

Benieuwd wat er nog meer te ontdekken valt langs de Franse Atlantische kust? Volg dan onze Facebook-pagina of volg ons op Instagram!

Titelfoto: Farid Makhlouf