Leestijd: 9 minuten

Bienvenue op het prachtige eiland Île d’Oléron! Dit juweeltje vlak voor de Franse Atlantische kust slaat je vast en zeker in zijn ban. Naast heerlijke stranden en een wilde natuur vind je er ook een rijk cultureel erfgoed, onweerstaanbare gastronomie en veel mogelijkheden voor een actieve vakantie. Wij nemen je mee voor een dag op het eiland, zo ontdek je enkele van de vele hoogtepunten die het eiland biedt.

Île d’Oléron ligt vlak voor de Franse Atlantische kust.

Île d’Oléron ligt vlak voor de Franse Atlantische kust (© Arthur Abudzik)

Hoogtepunten op Île d‘Oléron

Zien: het Maison éco-paysanne, een museum in een traditionele boerderij; de in 1834 gebouwde vuurtoren Phare de Chassiron (op de Franse historische monumentenlijst sinds 2012); de oesterteelt van Fort Royer

Maison éco-paysanne

Maison éco-paysanne (© Maison éco-paysanne)

Phare de Chassiron.

Phare de Chassiron (© OTIOMN)

Proeven: zeevruchten; de wijnen van het eiland met het label ‘Vignobles et Découvertes’; en natuurlijk de beroemde oesters van Marennes-Oléron

Huîtres de Marennes agrémentées.

Huîtres de Marennes agrémentées (© Marie Morin)

Vissoep van Île d’Oléron

Vissoep van Île d’Oléron (© Mathilde Jegoux)

Niet te missen: de stranden aan de 100 km lange kust; de cabanes d’artistes (kunstenaarshutten) in Château d’Oléron, aan de Port de La Baudissière of in Saint-Trojan-les-Bains; het vissersdorp La Cotinière

De bontgekleurde kunstenaarshutten op Île d’Oléron zijn een geliefd onderwerp voor foto’s.

De bontgekleurde kunstenaarshutten op Île d’Oléron zijn een geliefd onderwerp voor foto’s (© Arthur Habudzik)

De vissershaven van La Cotinière.

De vissershaven van La Cotinière (© Arthur Habudzik)

Je ochtend op Île d’Oléron

Begin je dag met een bezoek aan de Citadelle van Château d’Oléron, een indrukwekkend verdedigingswerk aan de Atlantische kust. Het is het hele jaar door open voor bezoek en tijdens de schoolvakanties worden veel informatieve rondleidingen aangeboden. 

Heb je meer zin in een fietstocht? Op Île d’Oléron en in het Bassin de Marennes rijd je over ongeveer 160 km aan fietspaden door moerassen en bossen en langs de kust. Neem de tijd en geniet in je eigen tempo van het afwisselende landschap. Dankzij de goede bewegwijzering vind je gemakkelijk je weg.

Als je graag op het water bent, kun je in het schilderachtige plaatsje Port des Salines genieten van een ontspannende boottocht. De rustige sfeer en het prachtige uitzicht maken dit tot een onvergetelijke belevenis.

Een fietstocht naar de citadel Le Château d’Oléron.

Een fietstocht naar de citadel Le Château d’Oléron (© Guy Raskin)

Port des Salines.

Port des Salines (© Arthur Habudzik)

Je lunch op Île d’Oléron: enkele restauranttips

Les Vagabonds (Le Château-d’Oléron): dit restaurant is gevestigd in een voormalige oestervissershut en serveert eigen gerechten, van aperitiefborden en brunch tot frisse smoothies. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht op de citadel.

La Cantine du Port IØ (Saint-Trojan-les-Bains): in dit nieuwe restaurant serveert chef-kok Thierry met zijn team eigen gerechten, bereid met verse ingrediënten uit de omgeving. 

Of waag je met je vrienden aan een traditionele églade de moules! Voor dit gerecht worden mosselen in cirkels geplaatst en bedekt met dennentakjes die vervolgens in brand worden gestoken. Geniet van de geflambeerde mosselen in een unieke sfeer, met een glas witte wijn van Île d’Oléron.

Zo wordt een traditionele églade de moules bereid.

Zo wordt een traditionele églade de moules bereid (© Farid Makhlouf)

Églade de moules fumées.

Églade de moules fumées (© Farid Makhlouf)

Je middag op Île d‘Oléron

Na de lunch is een uitstapje naar de Site ostréicole de Fort-Royer zeker de moeite waard. Hier maak je kennis met de traditionele kunst van de oesterteelt en kun je natuurlijk ook de heerlijke oesters proeven.

Voor liefhebbers van watersporten valt er op de stranden van Île d’Oléron veel te beleven, van zwemmen en kajakken tot surfen en windsurfen. 

Een prachtig uitzicht op Île d’Oléron heb je vanaf de top van de vuurtoren Phare de Chassiron. Hiervoor moet je wel even de wenteltrap met 224 treden beklimmen.

Site ostréicole et naturel de Fort Royer.

Site ostréicole et naturel de Fort Royer (© Leroy Francis – Hemis)

Wingsurfen.

Wingsurfen (© Arthur Habudzik)

Shoppen en kunstnijverheid op Ile d‘Oléron

Bij Retour de Plage vind je fantasierijke sieraden, die ontworpen en gemaakt worden op het eiland zelf. Alleen al de vintage -charme van de originele boetiekjes maken een bezoek de moeite waard.

De galerie L’Île aux Images huist al sinds 2002 in de haven van La Cotinière. Op de begane grond bevinden zich het atelier en de boetiek, op de eerste verdieping is een kunstgalerij gevestigd.

Voor culinaire specialiteiten van Île d’Oléron kun je terecht bij La Lumineuse. Hier kun je allerhande lekkere bijzonderheden kopen om mee naar huis te nemen, zoals soepen, terrines en vis-rillettes. Winkels van La Lumineuse vind je in Saint-Pierre-d’Oléron, La Cotinière, Chassiron en Le Château-d’Oléron.

Retour de Plage.

Retour de Plage (© Alison Boissard / CMT)

Soupe d’araignée van La Lumineuse.

Soupe d’araignée van La Lumineuse (© La Lumineuse)

’s Avonds genieten op Île d‘Oléron

Sluit je dag op Île d’Oléron af met culinair genot in een van de vele plaatselijke restaurants. Deze drie vormen slechts een kleine greep uit het ruime aanbod:

Sillage (Saint-Pierre-d’Oléron): geraffineerde cuisine in een gezellige sfeer met duurzame producten van het land en de zee.

In Le Grand-Pierre (Saint-Pierre-d’Oléron) serveren Charlotte en Etienne in een prettige en ongedwongen ambiance traditionele eigen gerechten met verse en plaatselijke seizoensproducten.

Een bezoek aan Île d’Oléron is eigenlijk niet compleet als je niet in Les Écluses (La Brée-les-Bains) bent geweest. Hier, in de kleine haven van Douhet op slechts 100 meter van het strand, kun je heerlijk ontspannen in de bar, crêperie en club.

Bar-snack de plage.

Bar-snack de plage (© Arthur Habudzik)

Een gerecht met plaatselijke langoustines.

Een gerecht met plaatselijke langoustines (© Arthur Habudzik)

Je overnachting op Île d‘Oléron: een selectie van accommodaties

Hôtel Le Grand Large: dit hotel ligt in de duinen bij Dolus-d’Oléron, aan een van de mooiste stranden van het eiland. Geniet en ontspan te midden van verfijning en comfort.

De 4-sterrencamping Camping INSPIRE Villages met directe toegang tot het mooie zandstrand van Marennes en uitzicht op Île d’Oléron biedt alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke vakantie aan zee.

In Saint-Pierre-d’Oléron, een van de typische dorpjes op het eiland, tref je in de ecologisch verantwoord gerenoveerde boerderij Chambre d’hôtes La Ferme de Sidonie vier gezellige en lichte kamers aan en een heerlijk ontbijt met regionale producten. Eigenaar Philippe Fonteneau spreekt ook Engels.

Hotel Le Grand Large.

Hotel Le Grand Large (© Le Grand Large)

La Ferme de Sidonie.

La Ferme de Sidonie (© Philippe Fonteneau)

Je reis naar Île d’Oléron

Met het vliegtuig: vliegveld La Rochelle

Met de auto:

  • Vanaf Bordeaux over de A10, afrit 25 in Saintes, dan verder richting Île d’Oléron
  • Vanaf Parijs over de A10 tot La Rochelle/Rochefort, dan verder richting Surgères/Rochefort/Île d’Oléron

Met de trein: Île d’Oléron is niet rechtstreeks te bereiken met de trein, maar je kunt een bus nemen vanaf de stations La Rochelle, Rochefort en Surgères

Met de bus:

  • Lijn 6 E: Surgères > Rochefort > Marennes > Bourcefranc-le-Chapus > Le Château-d’Oléron > Dolus-d’Oléron > Saint-Pierre-d’Oléron
  • Lijn 6: Rochefort > Marennes > Bourcefranc-le-Chapus > Le Château-d’Oléron > Dolus-d’Oléron > Saint-Pierre-d’Oléron
  • Lijn 7: La Rochelle > Marennes > Le Château-d’Oléron > Dolus-d’Oléron > Saint-Pierre-d’Oléron
  • Lijn 8: Saintes > Le Gua > Saint-Just-Luzac > Marennes > Saint-Pierre-d’Oléron (alleen in de zomer)

Met de veerboot:

  • La Rochelle > Île d’Oléron (van april tot eind september en tijdens de Franse vakanties rondom Allerheiligen)
  • Croisières Inter-îles: La Rochelle > Saint-Denis-d’Oléron (juli en augustus)
  • St Denis & Oléron Croisières: La Rochelle > Saint-Denis d’Oléron
  • Bateau Passeur 17: Liaison Bourcefranc-le-Chapus > Le Château-d’Oléron – Liaison La Tremblade > Saint-Trojan-les-Bains – Liaison La Tremblade > Marennes (juli en augustus)

Gratis parkeren kun je overal, behalve in Boyardville en La Cotinière.

Oplaadpalen voor elektrische voertuigen:

  • Parking de la Liberté, St Trojan-les Bains
  • Parking d’Inter Marché, Dolus d’Oléron
  • Parking du passage de la cure, Dolus d’Oléron
  • Parking place Simone Veil, Dolus d’Oléron
  • Parking Godeau, St Georges d’Oléron
  • Place Parking de la République, Le Château d’Oléron
  • Parking Place Gambetta, St Pierre d’Oléron
  • Station-Service Leclerc de Marennes

Standplaatsen voor kampeerwagens: https://www.oleroneiland.nl/preparer-mes-vacances/ou-dormir/aires-specialisees-camping-cars 

Webcambeelden en video’s van Île d’Oléron: https://www.oleroneiland.nl/webcams 

Meer informatie voor je volgende vakantie op Ile d’Oléron vind je in het Nederlands op https://www.oleroneiland.nl.

Titelfoto: Île d’Oléron (Foto: Farid Makhlouf)