Ontdek Saint-Nazaire, de fascinerende stad aan de monding van de Loire met duizend gezichten en een lange geschiedenis. Verken de schilderachtige kust met maar liefst 20 prachtige stranden en verborgen baaien, industriële charme in de werven en een unieke haven en geniet van idyllische rust in de uitgestrekte moerassen van het regionale natuurpark Brière. In en rond Saint-Nazaire vind je alles voor een zeer afwisselende vakantie. Maar de havenstad is ook een ideale bestemming voor dagtochtjes of bijvoorbeeld een weekendtrip. Ga met ons mee en ontdek wat deze bruisende stad te bieden heeft.

Vieux Mole

De vuurtoren Phare du Vieux Môle (© Farid Makhlouf)

Carrelets

De carrelets, traditionele vissershutjes, zijn geliefde onderwerpen voor foto’s (© Alexandre Lamoureux)

Hoogtepunten in Saint-Nazaire

Zien: de onderzeeër Espadon (met audiotour in het Nederlands); het museum Escal’Atlantic; de werf Chantiers de l’Atlantique (met audiotour in het Nederlands)

 

De onderzeeër Espadon

De onderzeeër Espadon (© Maelwenn Leduc)

Proeven: de pralines Le P’tit Naz en andere zoete delicatessen (bijvoorbeeld schepen en onderzeeërs van chocolade) van chocolaterie-pâtisserie Guillaume Ménand; langouille, traditionele worsten die perfect zijn als aperitief, voor een picknick of bij hartige galettes (bijvoorbeeld te verkrijgen bij Labbé Simon of Traiteur des Marais); het plaatselijke bier La Nazairienne.

 

Le P’tit Naz

Le P’tit Naz (© Maelwenn Leduc)

Een verfrissend moment met het bier uit Saint-Nazaire

Een verfrissend moment met het bier uit Saint-Nazaire (© Farid Makhlouf)

Niet missen: de vuurtoren en de traditionele vissershutjes van Saint-Nazaire; de Place du Commando in Saint-Nazaire met uitzicht op de Loire-monding; de wijken La Havane en Petit Maroc in Saint-Nazaire; de onderzeebootbasis; street art in de stad; Saint-Marc-sur-Mer en het beroemde strand Plage de Monsieur Hulot; het regionale natuurpark Brière; de wandelroute Sentier des douaniers.

Kunst in de open lucht: street art in Saint-Nazaire

Kunst in de open lucht: street art in Saint-Nazaire (© Alexandre Lamoureux)

Nieuwe energie opdoen in het Parc Naturel Régional de Brière

Nieuwe energie opdoen in het Parc Naturel Régional de Brière (© Alexandre Lamoureux)

Je ochtend in Saint-Nazaire

Je verblijf in Saint-Nazaire is eigenlijk alleen compleet met een bezoek aan de musea met interactieve tentoonstellingen over de spannende geschiedenis van de plaatselijke scheepsbouw en de oceaanreuzen.

Een ontdekking van L’Escal’Atlantic is daarom een goed begin van je dag. Ooit meerden hier aan de trans-Atlantische kade van Saint-Nazaire imposante oceaanstomers aan. Nu kun je de geschiedenis van deze legendarische oceaanreuzen zelf ervaren in de voormalige onderzeebootbasis Escal’Atlantic. Stap aan boord en beleef met alle originele voorwerpen het leven aan boord van de grote passagiersschepen. Een fantastisch avontuur voor het hele gezin!

Sla vooral ook de onderzeebootbasis van Saint-Nazaire niet over. Dit is een indrukwekkend reliek uit de Tweede Wereldoorlog en een symbool voor de bevrijding van de stad. Rondleidingen alleen in het Frans.

L’Escal’Atlantic

L’Escal’Atlantic (© Alexandre Lamoureux & Farid Makhlouf)

Baai van La Baule

Je lunch in Saint-Nazaire: enkele restauranttips

Geniet aan de haven van Saint-Nazaire in de bistro Gamin van de moderne en duurzame vegetarische gerechten.

Liefhebbers van vis en zeevruchten wordt aangeraden een tafel te reserveren in Le Bar Iodé aan het Place du Commando.

In het centrum van Saint-Nazaire openden Camille en Baptiste met hun restaurant Topaze in december 2022 een culinair juweel.

Topaze

Topaze (© Restaurant Topaze)

Ga voor een zoete afsluiter van je lunch of een lekker tussendoortje naar de crêperie Barapom aan het Place du Commando.

Je middag in La Baule

Op het water heb je een fantastisch uitzicht op de kust van Saint-Nazaire en de monding van de Loire. Boek bijvoorbeeld een spannende tocht op een catamaran, waarbij je de indrukwekkende industriële gebouwen en haven van Saint-Nazaire en de baaien van La Baule, Pornichet en Saint-Brévin-les-Pins ontdekt. Meer informatie vind je op https://urlz.fr/oGYf.

Op het water heb je een fantastisch uitzicht op de kust van Saint-Nazaire en de monding van de Loire. Boek bijvoorbeeld een spannende tocht op een catamaran, waarbij je de indrukwekkende industriële gebouwen en haven van Saint-Nazaire en de baaien van La Baule, Pornichet en Saint-Brévin-les-Pins ontdekt. Meer informatie vind je op https://urlz.fr/oGYf.

De zee op met een catamaran<br />

De zee op met een catamaran (© Alexandre Lamoureux)

Of zoek ontspanning op een van de twintig stranden bij Saint-Nazaire. Zes daarvan zijn bewaakt en enkele ervan vieren ook Blauwe Vlag (Pavillon Bleu):

  1. La Grande Plage
  2. Plage de Villès-Martin – toegankelijk voor mensen met een handicap
  3. Plage de Porcé
  4. Plage de la Courance (Saint-Marc-sur-Mer) – Blauwe Vlag
  5. Plage de Monsieur Hulot (Saint-Marc-sur-Mer) – Blauwe Vlag – toegankelijk voor mensen met een handicap
  6. Plage des Jaunais (Saint-Marc-sur-Mer) – Blauwe Vlag
Een strand bij Saint-Nazaire

Een strand bij Saint-Nazaire (© Farid Makhlouf)

Als je viervoeter met je mee is op vakantie, kun je hem op een van de  14 onbewaakte stranden laten genieten van strand en zee.

Ook ’s middags kun je de industriële geschiedenis van Saint-Nazaire ervaren en zien hoe de oceaanreuzen werden gebouwd. Op de imposante werf van Saint-Nazaire werden vele beroemde passagiersschepen zoals de Queen Mary 2 en de Harmony of the Seas gebouwd. Dit is een echte ‘stad in de stad’. Bezoek de werf met de droogdokken en kolossale hijskranen en laat je er alles over vertellen bij een van de rondleidingen (audiotour in het Nederlands).

Shoppen en kunstnijverheid in Saint-Nazaire

In de museumshops van Escal’Atlantic en L’Écluse fortifiée vind je geschenken en souvenirs die de herinnering aan je bezoek aan Saint-Nazaire nog lang levend houden.

De museumshop van L’Escal’Atlantic

De museumshop van L’Escal’Atlantic (© Jérôme Bosger)

De conceptstore La Base biedt kleding, schoenen en accessoires die zijn geïnspireerd op de geschiedenis van Saint-Nazaire en de onderzeeërs.

Unieke en hoogwaardige sieraden van morta, gefossiliseerde eikenhout uit de moerassen van de Brière, vind je bij MORTA Bijoux in Saint-André-des-Eaux. Al deze sieraden van ‘het zwarte goud uit de Brière’ worden gemaakt in Frankrijk.

Armband met bedels van morta (© Morta Bijoux)

De museumshop van L’Escal’Atlantic (© Jérôme Bosger)

In haar boetiek La cabane de Madame Hulot, vlakbij het beroemde strand in Saint-Marc-sur-Mer, biedt Safia Hulo een assortiment individuele cadeau-ideeën van lokale kunstenaars aan.

’s Avonds genieten in Saint-Nazaire

The Slab, in het GONG Space Center in Saint-Nazaire, serveert verse, hoogwaardige gerechten in een coole en gezellige ruimte.

In Aux Deux Amours in de Rue d’Yprès in Saint-Nazaire kun je een heerlijk diner combineren met entertainment. Van donderdag tot en met zaterdag vindt hier elke avond een dîner-spectacle plaats.

Liefhebbers van haute cuisine kunnen hun tong laten strelen bij sterrenkok Eric Guérin in La Mare aux Oiseaux. Zijn restaurant ligt op een prachtige locatie midden in de ongerepte natuur van de Brière, omgeven door zingende vogels, moerassen en huizen met rieten daken. Reserveren aanbevolen.

La Mare aux Oiseaux

La Mare aux Oiseaux (© La Mare aux Oiseaux)

Of geniet samen met vrienden van een goed glas wijn in de wijnbar Roule Casquette, in de Rue du Croisic in Saint-Nazaire.

Restaurant aan het Place du Commando

La Mare aux Oiseaux (© La Mare aux Oiseaux)

Je overnachting in Saint-Nazaire: een selectie van accommodaties

  • Het 3-sterrenhotel Best Western Hôtel de la Plage ligt, zoals de naam al zegt, direct aan het strand in Saint-Marc-sur-Mer.
  • De drie gezellige kamers van L’Escale des Caboteurs bieden elk plaats aan twee personen, die daarbij ook nog een met liefde gemaakt ontbijt geserveerd krijgen.
  • Ook direct aan een strand vind je de 4-sterrencamping Camping Capfun L’Ève met een groot aquapark en accommodaties naar ieders smaak.
  • Géraldine en Stanislas ontvangen je in La Compagnie des 5 mondes, een gastenverblijf met bistro en ongedwongen sfeer.

Je reis naar Saint-Nazaire

Met het vliegtuig: vliegveld Nantes Atlantique, op minder dan een uur afstand.

Met de auto: 440 km vanaf Parijs, 20 minuten van La Baule, 30 minuten van Pornic, 1 uur van Nantes

Met de trein: 14 TGV-verbindingen per dag vanaf Paris Montparnasse (reistijd 3 uur zonder overstap)

Gratis parkeren: van 19 tot 9 uur en tussen 12:30 en 14 uur, en gratis op zon- en feestdagen; elke zaterdag kun je 2 uur gratis parkeren in de parkeergarages. Meer informatie: https://www.saintnazaire.fr/demarches-et-infos-pratiques/infos-pratiques/transports/stationnement

Standplaatsen voor kampeerauto’s: https://urlr.me/LtJmM

Video’s uit Saint-Nazaire: https://www.saint-nazaire-tourisme.com/decouvrir/videos/

Meer informatie voor je volgende vakantie in Saint-Nazaire vind je op https://www.saint-nazaire-tourisme.nl/ in het Nederlands.

Titelfoto: Trébézy (© Arnaud Dréan)