Leestijd: 2 minuten

Als francofiel ken je vast de oeufs meurette, een bekend Frans gerecht. Geef het aspergeseizoen een andere draai met een eenvoudige maar zeer smakelijke combinatie van deze eieren en rodewijnsaus met verse asperges.

 

Oeufs meurette à la landaise met heerlijke asperges: alle ingrediënten uit één regio!

De hoofdingrediënten van dit voorjaarsgerecht komen allemaal uit de directe omgeving van de Franse Atlantische kust – om precies te zijn uit Les Landes.
Een interessant weetje: de asperge Sables des Landes heeft een beschermde geografische aanduiding (BGA, in het Frans Indication Géographique Protégée ofwel IGP) en het Label-Rouge-zegel en is een echte specialiteit van deze kustregio.

Combineer deze asperges met de in reepjes gesneden gerookte eendenborst (magret de canard), eveneens een IGP- en Label-Rouge-product, en de AOC-wijn uit Zuidwest-Frankrijk, een rode Tursan, tot een geheel nieuwe smaakdimensie. Een waar hoogtepunt voor je voorjaarscuisine!

Probeer het uit met dit eenvoudige recept in vijf stappen.

Bon appétit!

Oeufs meurette met asperges

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 10 asperges Sables des Landes BGA/Label Rouge
  • 1 fles rode wijn Tursan AOC
  • ½ gerookte eendenborst uit Les Landes BGA/Label Rouge
  • 2 sjalotten
  • 1 eetlepel meel
  • 2 eieren
  • croutons
  • peterselie
  • zout/peper

Bereiding:

Stap 1

Schil de asperges Sables des Landes en kook ze 15 minuten.

Stap 2

Hak de sjalotten fijn en fruit ze in boter.
Snijd ondertussen de gerookte eendenborst in reepjes.
Doe de reepjes eendenborst in de pan en voeg een klein bouquet garni toe.
Voeg een eetlepel meel toe.
Giet de fles wijn leeg in de pan en voeg peper toe. Laat de wijn inkoken tot 2/3 van het oorspronkelijke volume.

Stap 3
Pocheer de eieren 3 minuten in een liter water met 3 eetlepels witte wijnazijn.
Neem de eieren daarna uit het water en laat ze schrikken met koud water om het koken te stoppen.

Stap 4
Hak de peterselie fijn.

Stap 5
Schik het geheel: leg de asperges op de borden, giet de saus eroverheen en leg daarop de eieren.
Bestrooi het geheel met de croutons en peterselie.

Krijg je trek in meer culinaire heerlijkheden uit de Franse Atlantische kuststreek?
Of je nu zin hebt in vis, zeevruchten, kaas of wijn: hier vind je heerlijke producten uit de streken langs de Franse Atlantische kust..

Titelfoto: Qualité Landes