Opgaan in de natuur aan de Franse Atlantische kust

Ben je graag op stap in de natuur? De Franse Atlantische kust heeft natuurliefhebbers veel te bieden, met uitgestrekte natuurlijke landschappen, beschermde natuurgebieden en natuurparken waar je kennismaakt met de inheemse flora en fauna. Snuif de geur op van het kreupelhout in de herfst en de pijnbomen in de zomer, geniet van spectaculaire uitzichten, groene dalen, voel het koele water om je voeten of het warme zand tussen je tenen. Hier valt zoveel te genieten! Laat het groen inwerken op al je zintuigen en voel de stress wegvloeien – te voet, te paard, op de fiets of in een boot.

Voor natuurliefhebbers is de Franse Atlantische kust een waar paradijs. Ervaar de spectaculaire en indrukwekkende marais salants, de traditionele zoutpannen die her en der langs de kust het landschap vormgeven met hun kunstige mozaĂŻeken. Beleef in harmonie met de natuur en met het rustige tempo van een boot de fascinerende planten- en dierenwereld in de ongerepte natuurgebieden in La BriĂšre, in het Marais Poitevin of op de Courant d’Huchet. Het ForĂȘt de Saint Jean de Monts of de bossen van Les Landes (La forĂȘt landaise) vormen een heerlijke bestemming voor uitstapjes met het gezin. Laad je accu op in de koele schaduw van de bomen en ontdek de vele facetten van de plaatselijke natuur.

De Atlantische kust biedt niet alleen eindeloze zandstranden: je vindt er ook veel ongerepte gebieden met wilde, natuurlijke kusten. Echte aanraders zijn de kustwegen Corniche Vendéenne, de CÎte Sauvage bij Royan of de Corniche basque.

Die SalzgÀrten in Guérande

Loire-Atlantique

Eine Bootsfahrt im Marais Poitevin

Vendée

Typische FischerhĂŒtten auf Stelzen ("Carrelets") an der französischen AtlantikkĂŒste

Charente-Maritime

Der Etang de Cousseau

Gironde

Leuchtturm Phare de Contis

Les Landes

Blick auf die Corniche basque

Biarritz - Pays basque

Genieten van de natuur in de Atlantische Loirestreek

Die SalzgÀrten von Guérande

De zoutwinning in de marais salants heeft het landschap in de Atlantische Loirestreek vormgegeven.
© A. Lamoureux

 

In de Atlantische Loirestreek, het noordelijke deel van de Franse Atlantische kust, leer je vanuit een punter de planten- en dierenwereld van het regionale natuurpark BriÚre kennen. 

Met de punter door het natuurgebied BriĂšre

Doop geluidloos de lange vaarboom in het water en maak kennis met de geheimen van het regionale natuurpark Briùre. Het beste ervaar je dit ’s ochtends vroeg bij zonsopgang, wanneer de natuur ook wakker wordt, of ’s avonds bij zonsondergang. Op deze tijdstippen is de oorspronkelijke natuur van dit 40.000 hectare grote natuurpark het meest vredig. Lange kanalen lopen kaarsrecht door dit onafzienbare moeraslandschap. Als je je nog dieper wilt onderdompelen in deze bijzondere wereld, raden we je aan deze tocht te maken met een gids die je vele geheimen kan onthullen.

Meer informatie: https://en.labaule-guerande.com/discover-natural-park-la-briere.html

Een idyllische boottocht in het natuurpark BriÚre © A. Lamoureux

 

Zonsondergang bij de zoutpannen van Guérande © A. Lamoureux

 

De zoutpannen van Guérande

De marais salants (zoutpannen) van Guérande sieren het plaatselijke landschap al vele eeuwen. Uit het zeewater dat door dit 2.000 hectare grote mozaïek van kanalen en bekkens stroomt, kristalliseert langzaamaan het gewaardeerde fleur de sel.

Verken deze unieke en fascinerende wereld. Je krijgt een glimp te zien van dit ongelooflijke samenspel van zeewater, zon, wind en de overgeleverde kennis van de zoutwinners. Je leert alles over de geschiedenis van deze delicatesse in de tentoonstelling Terre de Sel in het Ecomuseum, het huis van de zoutwinners Maison des Paludiers, dat gelijk ook openluchtmuseum is, én in het Musée des Marais Salants in Batz-sur-Mer. In Terre de Sel worden ook rondleidingen in Engels aangeboden.

Meer informatie: https://www.labaule-guerande.com/

De Loire-monding

Aan de monding van de Loire, tussen Saint-Nazaire en Saint-Brevin-les-Pins, vloeit het zoete rivierwater in het zoute water van de Atlantische Oceaan. Dit uitgestrekte watergebied is van groot belang voor vooral het meer Lac de Grand-Lieu en voor de moerasgebieden van BriÚre en Guérande. De moerassen en natte graslanden van het mondingsgebied, een groene vlakte van 18.000 hectare, zijn het resultaat van het samenspel van natuur en mens. In dit gebied vind je 300 landbouwbedrijven, 250 waterkrachtcentrales en maar liefst 700 soorten planten en 250 soorten vogels!

Hier eindigt ook de fietsroute La Loire Ă  VĂ©lo. Nantes biedt zich aan als basis voor je ontdekkingstochten in het mondingsgebied: bezoek oude vissersdorpjes zoals Trentemoult en Paimboeuf, de kunstwerken langs het Parcours Estuaire (zoals Le Serpent d‘OcĂ©an in Saint-Brevin-les-Pins) en de indrukwekkende brug Pont de Saint-Nazaire.

Meer informatie: www.saint-nazaire-tourisme.nl
www.estuaire.info/en/estuaire/
https://en.saint-brevin.com/?origine=switchLangue

 

Kenmerkende vissershutten aan de Loire-monding bij Mindin, Saint-Brevin-les-Pins
© A. Lamoureux

Genieten van de natuur in de Vendée

Een boot is het ideale vervoermiddel in het moerasgebied Marais Poitevin.
© Mathieu Anglada

In de VendĂ©e vind je enkele van de mooiste schatten die de natuur te bieden heeft, bijvoorbeeld het fleur de sel uit de zoutpannen van Île de Noirmoutier. Dit eiland kun je via een brug bereiken of (alleen bij laagtij) over de spectaculaire getijdenweg Passage du Gois. Landinwaarts ligt de groene long van het departement, de Marais Poitevin. Je kunt dit indrukwekkende natuurgebied verkennen vanaf het water, te voet en zelfs op de fiets.

Met diverse beschermde vogelbieden biedt de VendĂ©e vogelliefhebbers ook heel wat.  Het bos van het Pays de Monts verleidt je met avonturen in de natuur. Sla vooral niet de kustweg Corniche VendĂ©enne over, die langs talloze kloven voert, en het toverachtig mooie stadje Les Sables d’Olonne met het themapark Les Salines, waarin alles draait om het avontuur van de zoutwinning.

De zoutpannen van het eiland Noirmoutier

De zoutpannen (les marais salants) in de gemeentes Noirmoutier en L’Epine beslaan een derde van het oppervlak van het eiland. De oorzaak hiervan was de bloei van de handel in het ‘witte goud’ van de 16e tot de 18e eeuw. Maar ook in de jaren 1970 was het zout een krachtige motor voor de economie op het eiland. Het zeezout wordt traditioneel met de hand gewonnen.

Je kunt de zoutpannen de hele zomer lang bezoeken, tot in het begin van de herfst. Ook de vele zouthutten langs de weg trekken veel liefhebbers, die daar fleur de sel, fijn zout, grof zout en zeekraal (salicornes) rechtstreeks bij de producenten kopen. Een heerlijk souvenir!

Meer informatie:
https://www.ile-noirmoutier.com/en

De zoutpannen, de marais salants, op Île de Noirmoutier zijn kenmerkend voor het landschap op dit eiland.
© A. Lamoureux

De Passage du Gois bij eb vanuit de lucht.
© Vendée Tourisme

De Passage du Gois: een spectaculaire overtocht

Uniek voor Île de Noirmoutier zijn de manieren waarop je er vanaf het vasteland kunt komen: via de brug of, heel avontuurlijk, via de Passage du Gois. Dit is een weg van 4 kilometer lang van Beauvoir-sur-Mer naar Noirmoutier, die alleen bij eb begaanbaar is. De unieke Passage du Gois was eeuwenlang de navelstreng voor het eiland, tot in 1971 de brug werd geopend.

Een echt spektakel is de jaarlijkse Les Foulées du Gois, een loopwedstrijd waarbij elk jaar in juni ongeveer 30 atleten het opnemen tegen het opkomende getij. Een fascinerende wedloop van mens tegen natuur!

Meer informatie: https://www.vendee-tourism.co.uk/distinctive-landscapes/island-noirmoutier

Het Marais Poitevin

Het Marais Poitevin, gelegen in de departementen VendĂ©e en Charente-Maritime, is qua oppervlakte het grootste moerasgebied in West-Frankrijk en het op Ă©Ă©n na grootste drasland van het land. Vanaf vele aanlegplaatsen kun je de waterwegen van dit ‘groene Venetië’ met hun rijke flora en fauna verkennen. In de schaduw van de geknotte essen brengt de rivierschipper je op jouw wens in de plates (traditionele platboomvaartuigen) naar de majestueuze poorten van de abdij van Maillezais. Of ontspan je met een fietstocht met het hele gezin: ruim 300 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden leiden je langs en door schilderachtige dorpjes!

In de baai van L’Aiguillon komen alle kanalen en rivieren bij elkaar die door de draslanden en droge gebieden kronkelen. Hiermee is de baai een essentieel element in het ecologische evenwicht van het moerasgebied Marais Poitevin. Het dagelijkse ritme van de getijden vormt en verandert het landschap. De baai is tegenwoordig een van de belangrijkste gebieden in Frankrijk voor trekvogels, die hier overwinteren of op krachten komen voor de rest van hun trektocht.

Meer informatie:  https://www.vendee-tourism.co.uk/distinctive-landscapes/marais-poitevin-and-green-venice

Natuur zoals je die zelden beleeft: met de boot door het moerasgebied Marais Poitevin.
© P. Baudry

Paradijselijk: La Pointe d’Arçay
© A. Lamoureux,

Beschermde vogelgebieden aan de kust in de Zuid-Vendée

Voor vogelaars en vogelspotters zijn er maar liefst drie beschermde vogelgebieden in La Faute-sur-Mer en L’Aiguillon-sur-Mer:

  • La Pointe de l’Aiguillon;
  • La Casse de la Belle Henriette; en
  • La Pointe d’Arçay.

Niet ver daarvandaan ligt in het dorp Saint-Denis-du-Payré ook nog het nationale natuurgebied Michel Brosselin, dat ook veel moois te bieden heeft.

 

Het bos in het Pays de Monts: vrijheid, natuur en actie!

Trek door het bos bij Saint-Jean-de-Monts, te paard, op de fiets of te voet voor korte of lange wandelingen. Het BelvedĂšre du Pey de la Blet is een echte aanrader voor een tussenstop: dit 25 meter hoge uitzichtpunt in de vorm van een vuurtoren verwijst naar de zeevaarttraditie van La-Barre-de-Monts Fromentine.

Het interactieve beleveniscentrum Biotopia in Notre Dame de Monts is echt perfect als je op een leuke en leerzame wijze kennis wilt maken met dit bos. Door middel van augmented reality kun je de natuur van heel dichtbij ervaren.

In het Exploraparc in Saint-Jean-de-Monts vinden sportliefhebbers een breed aanbod aan activiteiten, van klimmen in de touwen die tussen de boomtoppen zijn gespannen en de oriënteringsloop tot tennis, paardrijden en boogschieten.

Meer informatie:  https://en.paysdesaintjeandemonts.fr/saint-jean-de-monts-city/

Niet alleen de oceaan strekt zich schier eindeloos uit: ook de bossen bij Saint-Jean-de-Monts bieden alle ruimte voor avonturen in de natuur.
© Alexandre Lamoureux

luchtfoto van de vuurtoren Corniche Vendéenne aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

De Corniche Vendéenne © Alexandre Lamoureux

De omgeving van Saint-Gilles-Croix-de-Vie

De drie kilometer lange Corniche Vendéenne bij Saint-Hilaire-de-Riez loopt langs een woeste rotskust. Vanaf het wandel- en fietspad dat iets van de weg af ligt, heb je een prachtig uitzicht op Les 5 Pineaux, vijf rotsen die hier oprijzen uit de oceaan, en het Trou du Diable ofwel Duivelsgat.

Midden in de kustregio Vendée ontvangt de CÎte de LumiÚre de meeste uren zonneschijn aan de Atlantische kust. Je vindt hier onder meer het plaatsje Brétignolles-sur-Mer met zijn wilde kustlandschap, waar zand en rotsen elkaar over een lengte van 13 kilometer afwisselen. Hier kun je zonnebaden op prachtige stranden, of er juist genieten van de golven op een van de beroemde surfspots.

Het zout-pretpark Les Salines

De lange zeevaarttraditie is nog altijd voelbaar aanwezig in Les Sables d’Olonne. Dit charmante stadje met vier havens is tegenwoordig het startpunt voor veel zeilwedstrijden op de oceaan. In de 17e eeuw was dit de belangrijkste zouthaven van het koninkrijk, en die geschiedenis staat centraal in het zout-pretpark Les Salines. Hier maak je kennis met de technieken van de zoutwinning en kun je veel verschillende soorten vogels observeren, die hier hun trektocht onderbreken om te rusten of voedsel te zoeken.

De oude visserswijk La Chaume met zijn schilderachtige steegjes, fascinerende fresco’s en monumenten zoals de Arundel-toren of de priorij van St. Nicolas, getuigt van de diepgewortelde maritieme geschiedenis. Je kunt de wijk ook over het water bereiken met de veerboot (bus marin).

Meer informatie:  https://en.paysdesaintjeandemonts.fr/saint-jean-de-monts-city/

Ontdek de monding van Payré: een natuurwonder van de Vendée

De monding van Payré is een waar natuurparadijs met een rijke flora en fauna. Het herbergt het prachtige strand van Veillon en het pittoreske vissersdorpje La GuittiÚre. Sportieve activiteiten zoals watersporten, wandelen en zwemmen zijn de hoogtepunten van deze plek. Sinds 2014 heeft het zwemwater in dit gebied het keurmerk Pavillon Bleu voor de uitstekende kwaliteit! Op culinair gebied is hier een must om van de heerlijke oesters te proeven met uitzicht op de monding van Payré.

 

luchtfoto van de vuurtoren Corniche Vendéenne aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Schilderachtige steegjes © Antoine Martineau

Estuaire du Payré

Estuaire du Payré © A.Lamoureux

Genieten van de natuur in Charente-Maritime

luchtfoto van de vuurtoren Corniche Vendéenne aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Typische carrelets aan de kust van Charente-Maritime © F. Makhlouf

Charente-Maritime belooft de natuurliefhebber veel diverse vakantie-ervaringen met de wilde kust CĂŽte Sauvage en het bos ForĂȘt de la Coubre, het natuurgebied Lilleau des Niges op Île de RĂ© en de eilanden Île Madame en Ile d’Aix.

De CĂŽte Sauvage

De 20 kilometer lange CĂŽte Sauvage strekt zich uit van de Pointe Espagnole in het noorden van het schiereiland Arvert tot de vuurtoren Phare de la Coubre. Het ForĂȘt de la Coubre loopt langs deze wilde kust, die je ook kunt verkennen op de verschillende fietsroutes die erdoor lopen.

Aan de kust aangekomen heb je de keuze uit vier prachtige stranden met heerlijk zand.

Meer informatie: https://www.royanatlantique.fr/en/explorer/terre-activites/randonnees-balades/

luchtfoto van de vuurtoren Corniche Vendéenne aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Ongerept en ongelooflijk mooi: de CÎte Sauvage bij Royan © A. Lamoureux

Een fietser fietst door het natuurgebied op Ăźle de RĂ©.

Dit natuurgebied op het Île de RĂ© is ideaal voor mooie fietstochten.
© Mathieu Génon

 

Lilleau des Niges

Dit gebied, midden in de zoutpannen van het Île de RĂ©, is een echt natuurparadijs.
In het museum Maison du Fier, dat is ondergebracht in een voormalige zoutopslagplaats, zie je wat de natuur op Île de RĂ© te bieden heeft. Je maakt hier kennis met de veelzijdige plaatselijke flora en fauna in de duinen, de zoutpannen, het bos, de dorpen en op de bodem van de zee.

De LPO (de organisatie voor vogelbescherming) organiseert excursies waarbij je de vele vogels op en rond het eiland kunt observeren.
Het natuurgebied Lilleau des Niges is voortgekomen uit de voormalige zoutpannen, waar de mens eeuwenlang zout heeft gewonnen. In de lente en de herfst komen hier vele duizenden trekvogels langs, maar ook in de rest van het jaar tref je hier veel vogelsoorten aan. Je kunt het hele jaar door het gebied gratis in over de vele kleine paadjes die je leiden door deze indrukwekkende wereld met al haar soortenrijkdom.

Het eiland Madame

Het Île Madame is het kleinste eiland van Charente-Maritime en verbonden met het vasteland door een natuurlijke tombolo ofwel landengte. Deze bestaat uit zand en stenen die de zeestromingen hier afzetten en verandert regelmatig van ligging. Het eiland ondergaat elke dag weer de invloed van de getijden: bij eb is het bereikbaar over de tombolo, maar die ligt bij vloed onder water waardoor het eiland weer onbereikbaar is. Zo kun je je even een beetje Robinson CrusoĂ« voelen.

Het eiland omvat 75 hectare natuur met heerlijke schatten zoals zout, zeekraal (salicornes), fleur de sel en venusschelpen. De kust is wild en prachtig met elegante, kleurrijke vissershutten op palen, waar je de dagvangst met onder meer tong en schol kunt bewonderen.

Meer informatie:  https://www.rochefort-ocean.com/en 

Ile Madame Carrelet

Ile Madame Carrelet ©Caroline Jarry

Een fietser fietst door het natuurgebied op Ăźle de RĂ©.

Vakantie in de natuurlijke omgeving van het Île d’Aix
© Aurélie Stapf

Het Île d’Aix

Het Ile d’Aix is de parel in de monding van de Charente, en niet alleen omdat bezoekers hun auto’s op het vasteland moeten laten staan. Het 129 hectare grote eiland kun je alleen te voet, op de fiets of in een rijtuig doorkruisen. Vanaf het eiland heb je 360 graden in de rondte zicht op het Fort Boyard, het Île d’OlĂ©ron in het westen, het Île de RĂ© in het noorden en het Île Madame in het zuiden.

Wist je overigens dat het Île d’Aix ook wel het ‘kleine Corsica van de Atlantische Oceaan’ wordt genoemd? De tijd lijkt hier stil te staan: neem het landschap in je op, met de prachtige huisjes met hun witte gevels, de stokrozen die tot de daken reiken en het autoluwe verkeer. Zo klein als het is, ook dit eiland heeft met vijf stranden, een dicht bos dat de helft van het eiland in beslag neemt en een rijk cultureel erfgoed genoeg te bieden.

Meer informatie: https://www.rochefort-ocean.com/en/explore/aix-island-pearl-of-the-estuary-of-the-charente 

Rochefort Océan

Bij Rochefort OcĂ©an kronkelt de Charente gemoedelijk door een landschap van moerassen, natte graslanden en weiden voordat ze uitmondt in de oceaan. Op veel plekken lijkt de rivier zich te verstoppen achter het riet in de moerassen. Geleidelijk aan gaat het platteland over in een kustgebied. De carrelets, de traditionele vissershutjes, staan bijna als wachters op de oevers aan de riviermonding. Tijdens wandelingen langs de monding kun je verschillende versterkingswerken bewonderen. De schiereilanden Fouras-les-Bains en Port-des-Barques geven de overgang naar de zee aan. In de Atlantische Oceaan zelf vormen het Île Madame en het Île d‘Aix een natuurlijke bescherming voor het grote Arsenal de Rochefort, de oude marinebasis en werf.

In het uitgestrekte mondingsgebied kun je heerlijk wandelen en vogels observeren, de moerassen met de rijke flora en fauna verkennen, watersporten beoefenen en nog veel meer. Steek met een veerpont over van de ene oever naar de andere of maak een boottochtje over de Charente naar de schiereilanden en eilanden buiten de riviermonding. Deze vakantiebestemming waar het leven wordt bepaald door de getijden biedt veel mogelijkheden om te genieten van natuur en badplezier.

Fort Boyard Nature -Oiseau

Fort Boyard Nature Oiseau ©Julie Pauletou

Rochefort Ocean-Fouras Promenade

Rochefort Ocean-Fouras Promenade © Manon Bernou

Genieten van de natuur in Gironde

Een fietser fietst door het natuurgebied op Ăźle de RĂ©.

De Étang de Cousseau in Gironde
© Dje-1Moment1Image

Gironde heeft jou als natuurliefhebber veel te bieden voor je vakantie. Bezoek de monding van de Gironde, het regionale natuurpark MĂ©doc en de natuurreservaten RĂ©serve naturelle des PrĂ©s SalĂ©s d’ArĂšs-LĂšge en Étang de Cousseau. Het RĂ©serve Ornithologique du Teich is een paradijs voor vogels en voor vogelkenners! Een waar natuurfenomeen en toeristisch hoogtepunt is de stuifduin Dune du Pilat. En bezoek vooral het 336.000 hectare grote regionale natuurpark Parc naturel rĂ©gional des Landes de Gascogne.

De Gironde-monding

De monding van de Gironde is het grootste estuarium in West-Europa en ook het best bewaarde mondingsgebied. Het heeft een landoppervlak van 635 vierkante kilometer, uitgestrekt over een gebied van 75 bij 12 kilometer, en loopt van de samenloop van de rivieren Garonne en Dordogne tot aan de golf van Biskaje. Vele eilanden liggen tegenover de wijngaarden van MĂ©doc, Blaye en Bourg. Drie ervan kun je vanuit Bordeaux, Blaye, Bourg en Pauillac per boot bezoeken: het Île de Patiras, het eiland van Margaux en het Île Nouvelle.

In de monding vind je ook de Verrou Vauban, dat de citadellen van Blaye, het fort Pùté en het fort Médoc omvat. Deze door Vauban ontworpen verdedigingswerken zijn door UNESCO aangewezen als cultureel werelderfgoed, net als de vuurtoren van Cordouan die net buiten de monding ligt. Dit is de oudste vuurtoren van Europa (opgeleverd in 1611), die nu nog wordt bewoond door vuurtorenwachters en toegankelijk is voor het publiek.

Meer informatie: https://www.gironde-tourisme.com/nl/decouvrir-la-gironde/nature-et-ecotourisme/je-me-balade-dans-la-nature/tous-les-sites-naturels-de-gironde/estuaire-de-la-gironde-et-ses-iles/ 

 

Een fietser fietst door het natuurgebied op Ăźle de RĂ©.

Vanaf de citadel van Blaye heb je een fantastisch uitzicht op de monding van de Gironde.
© David Remazeilles (Gironde Tourisme)

Het kustlandschap is slechts Ă©Ă©n van de vele gezichten van het regionale natuurpark MĂ©doc.

Het kustlandschap is slechts Ă©Ă©n van de vele gezichten van het regionale natuurpark MĂ©doc.
© David Remazeilles (Gironde Tourisme)

Het regionale natuurpark MĂ©doc

Het regionale natuurpark Médoc (Parc naturel régional du Médoc) ligt ingeklemd tussen de monding van de Gironde in het oosten en de Atlantische Oceaan in het westen en loopt van de metropool Bordeaux tot aan Pointe de Grave. Hier tref je een ongewone afwisseling van landschappen aan, van wijngaarden en akkers tot bossen, meren en stranden.

Meer informatie: https://www.gironde-tourisme.com/nl/ontdek-de-Gironde/natuur-en-ecotoerisme/Ik-ontdek-de-regionale-natuurparken/regionaal-natuurpark-medoc/

Het natuurreservaat rond het zoutmoeras van ArĂšs-LĂšge

Het zoutmoeras van het natuurreservaat RĂ©serve naturelle nationale des PrĂ©s SalĂ©s d’ArĂšs-LĂšge ziet er bij elk getijde en in elk seizoen weer anders uit. In de zomer waan je je op een savanne, in de winter lijkt het gebied meer op een bos.

Ontdek de natuur rondom het Bassin d’Arcachon en de vele vogelsoorten. Denk aan je verrekijker!

Meer informatie:  https://www.ares-tourisme.com/en/the-most-popular/walk-pres-sales

Het kustlandschap is slechts Ă©Ă©n van de vele gezichten van het regionale natuurpark MĂ©doc.

Idyllische natuur: het zoutmoeras van ArĂšs-LĂšge
© David Remazeilles (Gironde Tourisme)

Het kustlandschap is slechts Ă©Ă©n van de vele gezichten van het regionale natuurpark MĂ©doc.

In het gebied rondom de Étang de Cousseau kunnen volwassenen en kinderen spannende avonturen in de natuur beleven.
© David Remazeilles (Gironde Tourisme)

Het nationale natuurreservaat Étang de Cousseau

Op slechts drie kilometer van de levendige kust vind je een natuurparadijs dat zich uitstrekt over 875 hectare. Het nationale natuurreservaat Étang de Cousseau ligt verscholen achter de duinen en bossen, bij het grootste zoetwatermeer van Frankrijk, het meer van Hourtin en Carcans en het meer van Lacanau. Tussen de pijnbomen en eeuwenoude eiken ontdek je een uitzonderlijke biodiversiteit. Via gemarkeerde wandelpaden kun je de lokale fauna bewonderen, zoals reeĂ«n, wilde zwijnen en de beroemde Europese otter!

Meer informatie:  https://www.medoc-atlantique.co.uk/

Het RĂ©serve Ornithologique du Teich: paradijs voor vogels

Dompel jezelf onder in de ongerepte natuur van het Vogelreservaat van Teich, een groene oase van 120 hectare. Wandel over de gemarkeerde paden door bossen, weiden, zoutmoerassen en lagunes. Observeer de vogels in hun natuurlijke leefomgeving vanuit de vele observatiepunten. Een echt toevluchtsoord voor natuurliefhebbers.

Meer informatie: reserve-ornithologique-du-teich.com/en

Het kustlandschap is slechts Ă©Ă©n van de vele gezichten van het regionale natuurpark MĂ©doc.

Het gebied van het RĂ©serve Ornithologique du Teich biedt vele mogelijkheden om vogels te observeren.
© G. Cassiau- agence les Conteurs

Het kustlandschap is slechts Ă©Ă©n van de vele gezichten van het regionale natuurpark MĂ©doc.

De stuifduin Dune du Pilat © Laurent Reiz

De Dune du Pilat

De Dune du Pilat is een beschermd natuurgebied aan de Atlantische kust en het Bassin d’Arcachon. Met haar indrukwekkende hoogte van 103 meter is dit de hoogste zandduin van Europa. Van Pasen tot Allerheiligen kun je de duin beklimmen via een trap met 160 treden beklimmen zonder de biodiversiteit te verstoren. Bovenaan de top wacht je een verbluffend panorama over het bos, het fijne zand en de oceaan.

Meer informatie: https://ladunedupilat.com/en/ 

Het regionale natuurpark Landes de Gascogne

Tussen de Gascogne en de stad Lanton bij het Bassin d’Arcachon ligt het hart van het regionale natuurpark Landes de Gascogne (Parc naturel rĂ©gional des Landes de Gascogne). In deze regio strekken de uitgestrekte dennenbossen en heidevelden zich eindeloos uit over meer dan 336.000 hectare, verdeeld over de departementen Gironde en Landes. De prachtige, ongerepte plekjes kun je ontdekken te voet, met de fiets, op een mountainbike, te paard of per kano.

Meer informatie: https://www.gironde-tourisme.com/decouvrir-la-gironde/nature-et-ecotourisme/je-decouvre-les-parcs-naturels-regionaux/parc-naturel-regional-des-landes-de-gascogne/

Bomen en groen in het natuurpark Landes de Gascogne.

De beschermde bossen in het regionale natuurpark Landes de Gascogne bieden pure ontspanning. © David Remazeilles (Gironde Tourisme)

Genieten van de natuur in Les Landes

Bomen en groen in het natuurpark Landes de Gascogne.

De Phare de Contis is gemakkelijk te herkennen aan de zwart-witte spiralen. © CDT64

In Les Landes kun je vogels spotten in het natuurgebied Marais d’Orx, met de galupe varen over de spectaculaire kustrivier Courant d’Huchet, het bos ForĂȘt Landaise verkennen en de sprookjesachtige heldere meren rond Biscarrosse bezoeken.

Vogels observeren in het natuurgebied Marais d’Orx

In het moeraslandschap van Marais d’Orx, een beschermd vogelgebied, kun je vanuit vogelkijkhutten spannende ontdekkingen doen. Een fantastische manier om de natuur te beleven, ook voor kinderen!

Dit gebied werd onder Napoleon III drooggelegd ten behoeve van de landbouw. Later werd deze polder opgegeven en omgevormd tot een enorm beschermd drasland van internationaal belang. Hier vind je vele soorten watervogels en een speciale, aan het drasland aangepaste fauna met bijvoorbeeld de Europese moerasschildpad, lepelaars, visarenden en eenden. Het gebied biedt optimale faciliteiten voor alle bezoekers, ook als je een beperkte mobiliteit hebt: een vogelkijkhut, platforms en steigers, een permanente tentoonstelling en nog veel meer. Andere details: het gratis toegankelijke ‘ontdekkingsparcours’, rondleidingen op afspraak en verhuur van rolstoelen en verrekijkers. Honden mogen mee, mits aan de lijn.

Meer informatie: https://www.landes-vakantie.com/de-landes-ontdekken/absolute-musts/puur-natuur/ 

Bomen en groen in het natuurpark Landes de Gascogne.

Het moerasgebied van Orx verrast je overal met nieuwe ontdekkingen.
© Sebastien Chebassier

Bomen en groen in het natuurpark Landes de Gascogne.

Een tocht in een galupe door het natuurgebied Courant d’Huchet
© Laurent Reiz / CRTA

In de galupe over de kustrivier Courant d’Huchet

In het noorden van Moliets kun je, begeleid door een rivierschipper, varen in een traditionele vlet, de galupe. Hierin vaar je vanaf het meer Lac de LĂ©on tot aan de Atlantische Oceaan. Neem het betoverende landschap met de welige vegetatie in je op terwijl je galupe over het water van de Courant d’Huchet glijdt – het gebied wordt ook wel ‘de Amazone van Les Landes’ genoemd. Hier zie je een purperreiger loeren op vis, iets verderop zie je een boomkikvors of een parelhagedis. Als je geluk hebt, komt er nog een Europese nerts ofwel moerasotter langs, een bedreigde diersoort.

Meer informatie:  https://www.landes-vakantie.com/de-landes-ontdekken/belevenissen-in-de-landes/de-courant-dhuchet-afdalen/ 

Bosbaden in het ForĂȘt Landaise

In de bossen van het ForĂȘt Landaise kun je je vakantie genieten in volstrekte rust. Dit gebied nodigt je uit om de stress van je af te laten glijden en je te ontspannen met vele originele en knusse onderkomens in de natuur, van pensions, hutten en campings tot hotels en lodges. Hier kun je alle zorgen vergeten, maar ook je vakantie actief invullen: de vele kilometers aan wandel- en fietspaden in de schaduw van de dennenbomen zijn ideaal voor stimulerende wandelingen, buitenritten te paard of fietstochten. Door het bos kronkelen vele heldere beekjes en riviertjes, vele met heerlijke zandstrandjes. Op de rivier de Leyre kun je heerlijke kanotochten maken.

Dit gebied wordt al sinds duizenden jaren bewoond en herbergt een totaal eigen cultuur met legenden, tradities en een unieke manier van leven. In de musea van MarquĂšze (Sabres), Graine de ForĂȘt (Garein), het MusĂ©e des Forges (Brocas) of bij tochten naar de magische bronnen en wensputten in de regio maak je kennis met deze geschiedenis en de mensen die haar vormgaven. Als je nader kennis wilt maken met de bewoners van deze streek, bezoek dan de cercles, de unieke traditionele cafĂ©s.

Meer informatie:  https://www.landes-vakantie.com/de-landes-ontdekken/absolute-musts/het-bos-van-de-landes/ 

Luchtfoto van het bos ForĂȘt Landaise aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

Een groen paradijs in Les Landes: het bos ForĂȘt Landaise.
© Sebastien Chebassier

Het meer van Sanguinet met een stijger in het water.

Het meer van Sanguinet – een droom van blauw water.
© CDT 40

Paradijselijke meren in Les Landes

Direct achter de uitgestrekte stranden aan de Atlantische kust vind je in Les Landes een unieke groep van grote meren met kristalhelder water, omringd door zandstranden en beschermd door bossen. Een paradijs dat uitnodigt tot ontspannen baden, watersport, vissen en relaxen.

De badplaats Biscarrosse ligt ingeklemd tussen de twee grootste meren in de streek: het meer van Cazaux-Sanguinet in het noorden (met 55 vierkante kilometer het op Ă©Ă©n na grootste meer van Frankrijk) en het meer van Biscarrosse-Parentis in het zuiden. Tussen deze twee loopt het Canal du Littoral, een bevaarbaar kanaal, met in het midden daarvan het kleine, natuurlijke meer Étang de Biscarrosse. Elk meer in Les Landes heeft zo zijn eigen karakteristieken en een eigen charme: van Lac d’Aureilhan et Mimizan, Lac de LĂ©on, Lac de Soustons, Lac Marin de Port-d’Albret, L’Etang Blanc tot L’Etang Noir in Seignosse of Lac d’Hossegor – er is altijd een meer waar je een ontspannende vakantie in de natuur kunt beleven.

Meer informatie: https://www.landes-vakantie.com/de-landes-ontdekken/absolute-musts/grote-meren/ 

Genieten van de natuur in Biarritz – Frans Baskenland

Ein grĂŒnes Paradies in Les Landes: der Wald “ForĂȘt Landaise”
© Sebastien Chebassier

Het domein van Abbadia

Het domein van Abbadia © F. Makhlouf

Het Baskenland herbergt tal van natuurlijke schatten, van de Atlantische Oceaan met zijn stranden en majestueuze kliffen tot het bergachtige binnenland met de PyreneeĂ«n. Een ritje met de Train de la Rhune is een absolute aanrader en biedt ongeĂ«venaarde panoramische uitzichten over de regio. Langs de kust, tussen Bidart en Saint-Jean-de-Luz, trakteert het kustpad je op adembenemende landschappen, met steile kliffen en prachtige stranden. Verderop is het Domaine d’Abbadia in Hendaye een paradijs voor natuurliefhebbers, waar heide, kliffen en weiden samenkomen en een gevarieerde fauna herbergen.

De Iraty-bossen bieden tal van wandelroutes voor alle niveaus en nemen bezoekers mee naar een van de grootste beukenbossen van Europa. Wie de rivieren wil verkennen, kan kajakken op de Nive, een ideale manier om de groene valleien van het binnenland te ontdekken. Fietsers zullen genieten van de Voie Verte van Uhabia in Bidart, terwijl de natuurreservaat Baie de Txingudi prachtige mogelijkheden biedt om vogels te spotten.

De golven van de Atlantische Oceaan maken van Biarritz en Anglet populaire plekken om te surfen, wat een sportieve touch aan je verblijf toevoegt. Of je nu wandelt, peddelt, fietst of surft, de natuur van het Baskenland biedt onvergetelijke ervaringen voor iedereen.

 

 

De Train de la Rhune in Sare

In de twee wagons van de originele tandradbaan uit 1924 rijden de bezoekers omhoog tot de top van La Rhune, op een hoogte van 905 meter. Van hier heb je een adembenemend uitzicht over de Franse en Spaanse kust en over de PyreneeĂ«n. Alleen al de rit van 35 minuten is een bijzondere ervaring: met een gemoedelijke 9 kilometer per uur rijd je door de ongerepte natuur. Hier zie je de pottoks, de stevige Baskische pony’s, die in het wild leven, Baskische Manech-schapen en vale gieren. Als je niet bang bent voor een wandeling, kun je de terugweg ook te voet afleggen.

Meer informatie: https://www.rhune.com/en/

De tandradbaan gaat omhoog door de natuur van de Atlantische Kust in Frankrijk.

De tandradbaan Train de la Rhune voert je omhoog door ongerepte natuur. © PTR

Luchtfoto van de rotsen Les Deux Jumeaux nabij Hendaye in Frankrijk.

Bij Hendaye domineren de rotsen Les deux jumeaux het kustlandschap © Ph. Laplace

La Corniche basque

Majestueus torenen de klippen uit boven het water van de Atlantische Oceaan tussen Saint-Jean-de-Luz en Hendaye. Dit is de zogeheten Corniche basque, een van de mooiste kustpaden die je kunt vinden.

Wandelaars, maar ook automobilisten op de weg, hebben vanaf hier een prachtig uitzicht op de bergen, de Atlantische Oceaan en de kleine baaien. Interessant om te weten: een keer per jaar, aan het einde van september, is de Corniche basque ter gelegenheid van het feest FĂȘte de la Corniche alleen toegankelijk voor voetgangers.

Meer informatie: https://www.tourisme64.com/en/your-desires-in-the-64/nature/randonnee-en-bearn-pays-basque/

Domaine et chñteau d’Abbadia in Hendaye

Vlak voor Hendaye kom je over het majestueuze landgoed Domaine d‘Abbadia. De weg loopt hier door groene weiden en diverse uitzichtpunten nodigen je uit om de kust, de zee en de kleine baaien te bewonderen. Je kunt ook het neogotische Chñteau d’Abbadia bezichtigen, dat eind 19e eeuw werd gebouwd voor Antoine d’Abbadie. Al snel zie je de baai van Hendaye en de zogeheten Jumeaux (‘de tweelingen’): twee grote rotsen die door erosie los zijn komen te staan van de kust. Volgens experts zou dit tweetal over enige tijd een drietal kunnen worden. De baai waar ze liggen, is een klein paradijs dat je bij eb kunt bereiken.

Meer informatie: https://www.biarritz-pays-basque.com/must-see-places/towns-and-villages/towns/hendaye/

Nog meer zin in 


 Fietsen 

 BezienswaardighedenÂ