Dit recept uit Frans-Baskenland brengt beslist een glimlach op de gezichten: de Piperade Basque is fantastisch kleurrijk en smaakt zo goed als hij eruit ziet. Ook fijn: je maakt hem in een handomdraai. Echt het perfecte comfortfood!
Maar eigenlijk is het gewoon een omelet, gevuld met Piperade: een mix van tomaten, paprika, uien en knoflook, natuurlijk gekruid met de bekende piment d’Espelette, de kenmerkende specerij uit het Frans-Baskenland. Deze milde, zongedroogde chilipeper geeft veel gerechten net dat beetje pit. Zonder dat je daarbij de tranen in de ogen springen, overigens: de piment d’Espelette streelt alleen maar je tong.
Serveer de Piperade Basque met enkele kort gebraden plakken Bayonne-ham, een andere Frans-Baskische specialiteit. De aanduiding jambon de Bayonne is exclusief gereserveerd voor ham waarvan is bewezen dat hij in het stroomgebied van de Adour is gezouten. Het vlees moet bovendien afkomstig zijn uit een varkensfokkerij in gedefinieerde regio’s in Zuidwest-Frankrijk, in het achterland van de Franse Atlantische kust.
Om de Piperade Basque te maken, hoef je overigens geen chef-kok te zijn. De bereiding van deze overheerlijke omelet is praktisch kinderspel. Probeer het zelf!
Recept Piperade Basque
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 eieren
- Tijm en laurier
- Piment d’Espelette
- 4 grote tomaten
- 5 cl olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 3 rode paprika’s
- 2 cl rode wijnazijn
- 1 grote ui
- Zout
- Brood en boerenham (indien
gewenst)
Bereiding:
Ontvel de tomaten en snijd ze doormidden. Verwijder het vocht en de harde kern en snijd de tomaten in grove repen.
Ontvel ook de paprika’s en snijd ze in dunne reepjes.
Verhit de olijfolie in een pan; bak de gesnipperde ui 5 minuten.
Voeg vervolgens de paprikareepjes erbij en laat alles 10 minuten op laag vuur sudderen.
Vervolgens kunnen de tomaten en de fijngehakte teentjes knoflook erbij. Breng op smaak met zout en een snufje piment d’Espelette.
Laat het geheel op een laag vuur gedurende 40 minuten zachtjes pruttelen.
Klop de eieren los, voeg ze bij het paprika- en tomatenmengsel en laat
ze al roerend stollen.
Lekker met vers brood en een paar plakjes boerenham.
Bon appétit !
Titelfoto: © iStock.com/Alleko