Bezienswaardigheden aan de Atlantische Kust van Frankrijk

Een divers natuurlijk en cultureel erfgoed, plaatsen die gewoon leuk zijn om te bezoeken en steden die beroemd zijn om hun manier van leven: de bezienswaardigheden aan de Atlantische kust zijn een geweldige ontdekking voor het hele gezin!

Foto: Les Machines de l’Île © JD Billaud

Bezienswaardigheden aan de Atlantische Kust van Frankrijk

Een divers natuurlijk en cultureel erfgoed, plaatsen die gewoon leuk zijn om te bezoeken en steden die beroemd zijn om hun manier van leven: de bezienswaardigheden aan de Atlantische kust zijn een geweldige ontdekking voor het hele gezin!

Foto: Les Machines de l’Île © JD Billaud

STEDEN AAN DE ATLANTISCHE KUST DIE JE MOET ZIEN

Mensen bekijken een tentoonstelling in Escal’Atlantic, een museum in Saint-Nazaire.

© Jean-Claude Lemée

Saint-Nazaire en Escal’Atlantic

Saint-Nazaire is van oorsprong een eenvoudig dorp van waaruit loodsen de schepen door de monding van de Loire begeleidden. In de 19e eeuw werd het een satelliethaven van Nantes en een belangrijke aanlegplaats voor trans-Atlantische bestemmingen met regelmatige scheepsverbindingen naar Midden-Amerika en de Antillen. De afgelopen 20 jaar is er een aantrekkelijk havengebied ontstaan rond de voormalige onderzeebootbunker. Tegenwoordig kun je hier aan bijzondere rondleidingen deelnemen. Verken bijvoorbeeld eens het Escal’Atlantic, het belevenismuseum over oceaanschepen, of bezoek de scheepswerf waar ’s werelds grootste cruiseschepen worden gebouwd, de Airbus-fabriek of een Franse onderzeeër uit de jaren 1950. Bezoek voor nog meer vakantieplezier in Saint-Nazaire ook eens de promenade, een van de twintig stranden, grote parken en nog veel meer!

Meer informatie: www.visit-saint-nazaire.com

 Mensen zitten in strandstoelen aan de rand van het water in Île de Nantes.

Île de Nantes © Alexandre Lamoureux

Stormachtige Nantes

Wil je Nantes goed leren kennen als Stad van Kunst en Geschiedenis, wandel dan eens rustig door de eeuwen heen: bekijk middeleeuwse gebouwen in de wijk Bouffay of neoklassieke villa’s in de buurt van Place Graslin en Place Royale. De ‘quartiers’, de zeemanshuizen op het Île Feydeau en het verloop van de straten onthullen talloze maritieme, commerciële en industriële geheimen van de stad.
Het dynamische Nantes weet als geen andere stad alle manieren van leven met elkaar te verenigen. Het kasteel van Nantes met zijn historisch museum, de toren van de voormalige koekjesfabriek LU, het monument voor de afschaffing van de slavernij en het café ‘Le Nid’ op de 32e verdieping van een wolkenkrabber met een adembenemend uitzicht op de stad en op de riviermonding: dat alles maakt Nantes tot een bijzonder afwisselende stad. De stedelijke ontwikkeling van deze stad ‘waarin het goed leven is’ vindt bovendien plaats in harmonie met de natuur. Nantes werd in 2013 verkozen tot ‘Groene hoofdstad van Europa’.

Meer informatie: https://www.atlantische-loirestreek.com/steden-en-stedelijk-toerisme/de-24-uur-van-nantes

Luchtfoto van Les Sables d’Olonne.

Luchtfoto Les Sables d’Olonne © Alexandre Lamoureux

In Les Sables d’Olonne is het maritieme verleden altijd aanwezig

Les Sables d’Olonne weet haar erfgoed, de maritieme geschiedenis van de stad op religieus, maritiem en architectonisch gebied, te behouden en te presenteren.

Bezienswaardigheden zijn onder meer: het architecturale erfgoed van de Promenade-du-Remblai aan zee; de pittoreske wijken van Chaume, de oude visserswijk, het Passage-district met zijn smalle straatjes en vreemde namen, of de Bourg d’Olonne met zijn oude herenhuizen en kerk, de oudste in de omgeving; kleine juweeltjes zoals het Château de Pierre Levée, een replica van het Petit-Trianon in Versailles, de Halles-Centres in Eiffel-stijl en het Blockhaus Hôpital dat nieuw leven is ingeblazen als museum.

Meer informatie:  https://www.destination-lessablesdolonne.co.uk/

La Rochelle, de havenstad met een rijk verleden

La Rochelle staat bekend om zijn oude haven en torens en is een unieke plaats aan de Atlantische kust. De stad waar het hele jaar wat te doen is, leeft met de zee en bezit een opmerkelijk rijk architecturaal erfgoed dat getuigt van een welvarend verleden. La Rochelle biedt havens, strand en cultuur en vervult een voortrekkersrol op het gebied van stedelijke ecologie en milieubescherming.
Deze stad is een bezoek meer dan waard!

Meer informatie:  https://www.holidays-la-rochelle.co.uk/

 De oude haven van La Rochelle aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Vieux-Port © Francis Giraudon

Een panoramafoto van de oude haven van La Rochelle.

Panorama Vieux-Port © Francis Giraudon

Een boot vaart langs de oude haven van La Rochelle.

© Frédéric Le Lan

Een luchtfoto van Citadelle de Brouage op het Ile d’Oleron aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Brouage © Île d’Oléron Marennes Tourisme

Île d’Oléron – Citadelle de Brouage

Deze stervormige vesting ligt midden in een moerasgebied. Brouage werd gebouwd in 1555 en stond toen vooral bekend om de zoutwinning. Onder Lodewijk de 13e maakte Richelieu van deze plek een belangrijk fort. Aan het einde van 18e eeuw verbouwde Vauban het fort. Van begin april tot eind december organiseert het toerismebureau regelmatig bezoeken aan deze unieke historische locatie.

Een luchtfoto van de haven van La Cotinière op het Île d’Oléron.

De haven van La Cotinière ©Thierry Richard OTIOMN

Île d’Oléron – Ontdek de haven van La Cotinière op het Île d’Oléron

La Cotinière is de commerciële vissershaven van Charente-Maritime en de zesde haven van het land. Deze altijd bedrijvige haven heeft ook een visafslag. Daarnaast staat de haven bekend om zijn speciale vismethoden en kwaliteitsproducten. Als je deze unieke plek wilt ontdekken: elke eerste vrijdag van de maand tijdens schoolvakanties en tussen half juli en augustus worden hier rondleidingen georganiseerd.

Zijaanzicht van La Corderie Royale in Rochefort.

Corderie Royale © J. Paulet – OT Rochefort

La Corderie Royale in Rochefort

Niet ver van het Hermione-bekken fiets je langs het speciale fietspad Chemin de Charente in de richting van La Corderie Royale om het Versailles aan zee te ontdekken. Dit gebouw is een voormalige touwslagerij en maakt onderdeel uit van het Arsenaal van Rochefort. Het is al 350 jaar oud en 374 m lang. Hier leer je door te experimenteren meer over het ambacht van het touwslaan. Ontdek de wereld van zeevaart en de geheimen van de verschillende planten in het gebied.

PLAATSEN IN DE NATUUR DIE JE NIET MAG MISSEN

Zand en duinen bij de Dune du Pilat in het Bassin d’Arcachon.

Dune du Pilat © David Remazeilles – Gironde Tourisme

Dune du Pilat, het herkenningspunt van het Bassin d’Arcachon

De Dune du Pilat is voor het Bassin d’Arcachon wat de Eiffeltoren is voor Parijs; een niet te missen bezienswaardigheid. Met zijn 110 meter hoogte is dit de hoogste duin van Europa, die je tussen Pasen en Allerheiligen via de ingebouwde trap van 160 treden kunt beklimmen. Voor echte sportievelingen is het een uitdaging om deze beklimming met de voeten in het zand doen. Op de top wacht je een schitterend panoramisch uitzicht. Adem de frisse zeelucht in en laat je betoveren door prachtige kleuren: het blauw van de Atlantische Oceaan, het groen van het dennenbos Les Landes de Gascogne en het wit van de zandbank Banc d’Arguin; allemaal juweeltjes in het Bassin d’Arcachon. Als je tijd hebt, trakteer jezelf hier dan op een picknick. De afdaling in het zand maakt veel mensen speels – velen voelen zich weer even helemaal kind.

Meer informatie:  https://www.ladunedupilat-en.com/

Mensen varen in een bootje bij Courant d’Huchet.

Tochtje in een galupe door Courant d’Huchet © Laurent Reiz / CRTA

Ontdek de kustrivier Courant d’Huchet in een galupe

Ga in het noorden van Moliet, in het departement Les Landes, aan boord van een galupe – de traditionele boot met platte bodem – en laat je door de schipper van het Lac-de-Léon naar zee varen. De Courant d’Huchet staat ook bekend als de ‘Amazone van Les Landes’. Terwijl je bootsman de galupe door het weelderige natuurgebied stuurt, dompel jij jezelf onder in dit mysterieuze en betoverende landschap en heb je vele ontmoetingen: met een purperreiger bijvoorbeeld die speurt naar vis, of met een boomkikker of parelhagedis. Misschien heb je geluk en ontdek je zelfs de Europese nerts, een bedreigde diersoort.

Meer informatie: http://www.reservenaturelle-couranthuchet.org/

Mensen lopen richting een vuurtoren in Cordouan.

© CDT17

Cordouan, de enige vuurtoren in zee die open is voor publiek

De vuurtoren van Cordouan is een architectonisch meesterwerk op open zee. Hij rijst majestueus omhoog en toont daarbij de schoonheid van zijn gebeitelde steenblokken. Deze oudste vuurtoren in Frankrijk is 67,50 meter hoog en biedt een schitterend uitzicht als beloning voor het beklimmen van de 301 treden die naar het lichthuis leiden. Bezoek Cordouan, een van de laatste vuurtorens op zee, die dit jaar kandidaat is voor opname op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Meer informatie:  https://www.phare-de-cordouan.fr/english.html

PLAATSEN DIE JE TIJDENS EEN FAMILIEVAKANTIE NIET MAG MISSEN

 Twee kinderen kijken door het glas van een aquarium in Musee de la Mer.

Musée de la Mer © Laurent Garcia Biarritz Ocean

Het maritiem museum Musée de la Mer en de Cité de l’Océan Biarritz: ervaar de zee van heel dichtbij

Hier ga je op reis door de onderwaterwereld van de Golfstroom, van de Golf van Biskaje tot aan de Caribische Zee. Dit prachtige art-decogebouw aan zee herbergt meer dan 5000 vissen en andere wezens, waaronder angstaanjagende en fascinerende haaien! Het onbetwiste hoogtepunt voor kinderen is het voeren van de zeehonden, wat twee keer per dag plaatsvindt. Nog leerzamer is de moderne Cité de l’Océan. Hier ervaar je een uniek en verrassend surfavontuur in ‘virtual reality’. Je waant je helemaal op zee!

Meer informatie: https://www.biarritzocean.com/en/

Twee kinderen kijken door het glas van een aquarium in La Rochelle.

© Cécile Triballier

Het aquarium van La Rochelle

In het aquarium van La Rochelle leven meer dan 12.000 zeedieren in meer dan drie miljoen liter zeewater. Het aquarium ligt in het hart van de stad, tegenover de Vieux Port en is een van de grootste particuliere aquaria in Europa.

Nieuw: duik in een nieuwe wereld in de Galerie des Lumières en ervaar een magische reis naar grote diepten.

Meer informatie:  https://aquarium-larochelle.com/

 Het fregat Hermione in Rochefort, een bezienswaardigheid aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Hermione © Julie Paulet – OT Rochefort Ocean

Het fregat Hermione

Hermione ligt in het hart van Rochefort in de voormalige marinebasis, en een bezoek is een schitterende ervaring voor jong en oud. Ontdek de replica van deze grote driemaster van meer dan 66 meter lang, die de markies de La Fayette in 1780 naar Amerika bracht zodat Frankrijk de strijd voor onafhankelijkheid kon ondersteunen. Leer alles over de 17 jaar durende bouw van deze replica van de Hermione, over haar memorabele reis in 2015 en de Amerikaanse havens die ze daarbij aandeed – echt een fantastisch avontuur!

Meer informatie:  http://www.hermione.com

Puy du Fou – verkozen tot het beste pretpark ter wereld

In de Puy du Fou vergeet je als bezoeker de 21e eeuw. Ga zowel in het licht als in het donker op reis door de tijd en kies zelf de periode en de shows die je wilt bezoeken, evenals de gastronomie waarvan je wilt genieten!

Onvergetelijke momenten
Een bezoek aan de Puy du Fou levert onvergetelijke momenten op voor het hele gezin. De Puy du Fou trekt veel bezoekers van over de hele wereld en is leuk voor jong en oud.

Meer informatie:  https://puydufou.com/nl

De tentoonstelling Les Machines de I'lle in Nantes.

île de Nantes Elephant et le Caroussel

De tentoonstelling Les Machines de l’Île

Op een symbolische plaats van industrieel erfgoed in de haven van de stad Nantes, de voormalige scheepswerven, worden bijzondere machines gebouwd. Hier huist een volledig nieuw kunstproject dat monumentale mechanische sculpturen creëert.

Klim op reusachtige ijzeren olifanten, ontdek de draaimolen van de wereldzeeën of bewonder de galerij van gigantische dieren. Bij deze fascinerende mechanismen van Les Machines de l’Île vallen zowel kinderen als volwassenen van de ene verbazing in de andere.

Meer informatie: https://www.atlantische-loirestreek.com/bezienswaardigheden-die-je-niet-mag-missen/gaan-jullie-de-machines-de-l-ile-temmen

 

De vuurtoren van Cap Ferret

De unieke vuurtoren van het Bassin d’Arcachon is het hele jaar te bezoeken (53 m – 258 treden). Geniet boven van het schitterende panorama: zie de oesterbanken, de Dune du Pilat, het Île aux Oiseaux (vogeleiland), de zandbank van Arguin en de Atlantische Oceaan. Rond je bezoek af met een interactieve wandeling.

Meer informatie: https://phareducapferret.com/

Een vissersboot in Capbreton aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Vissersboot

Vismarkt in Capbreton

De vismarkt in de haven van Capbreton is een plek die je gezien moet hebben. Hij ligt aan de rand van de Capitainerie en je kunt er de dagverse vangst van maar liefst 19 schepen bewonderen.

Het hele jaar door is hier lokaal gevangen en verse vis te koop.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze haven is dat de vissers hun visproducten rechtstreeks tegen vraagprijs kunnen verkopen, zonder tussenkomst van een traditionele visafslag. Deze uitzondering werd in de 17e eeuw in het leven geroepen door Jean-Baptiste Colbert, de toenmalige staatsminister van Lodewijk de 14e.

Twee mensen zoeken vis uit op de vismarkt in Capbreton.

Vismarkt in Capbreton © Landes Atlantique Sud

Nog meer zin in …

 Natuur 

 Shoppen