Langs de Franse Atlantische kust vinden vele sportevenementen in de open lucht plaats, op het droge net zo goed als op het water. Onder de activiteiten vind je sporten zoals surfen, paddleboarden, Polynesische piroge en marathons, maar ook dansfestivals.

De brede zandstranden en betoverende landschappen van de Franse Atlantische kust lokken avonturiers en liefhebbers van outdoor activiteiten uit de hele wereld. In dit blogartikel stellen wij je enkele van de spannendste evenementen met outdoor-sporten voor die je als vakantieganger maar ook als actieve sporter hier kunt meemaken.

Of je nu een ervaren sporter bent, net je eerste stappen in een outdoorsport zet of gewoon een enthousiaste toeschouwer bent: aan de Franse Atlantische kust vindt iedereen onvergetelijke sportieve evenementen in de natuur.

1. Fantastisch decor en sportieve hoogtepunten bij de internationale marathon van Biarritz, Pays-Basque

Wanneer?
7 mei 2023

Waar?
Biarritz

Wat je kunt verwachten:
De internationale marathon van Biarritz ging in 2022 van start met meer dan 10.000 deelnemers. Het parcours voert de lopers langs de mooiste plekjes van de Baskische metropool en de streek eromheen. Nadat het landschap van Baskenland te hebben doorkruist, komt het bij Bidart weer aan de Atlantische kust en voert de lopers door de schilderachtige wijken van Biarritz. Hierbij passeren deze bezienswaardigheden zoals de vuurtoren van Biarritz en natuurlijk de beroemde Rocher de la Vierge bij de oude haven. Dankzij het wonderschone uitzicht op het turkooisblauwe zeewater en de woeste rotsen, in combinatie met de uitgelaten sfeer, is deze marathon een onvergetelijke ervaring voor alle deelnemers en toeschouwers. Naast de hele marathon worden ook kortere afstanden en speciale parcoursen voor kinderen aangeboden.

Meer informatie en aanmelding: https://www.marathonbiarritz.com/anglais-espagnol/ 
#FBC2023
Meer informatie: https://www.biarritz-pays-basque.com/ 

Uitzicht over de Atlantische Oceaan.

De Atlantische Oceaan en de bezienswaardigheden van de stad vormen het fantastische decor voor de marathon van Biarritz. (© Farid Makhlouf)

2. Hardlopen tegen het getij: Les Foulées du Gois, Vendée

Wanneer?
Zaterdag 10 juni 2023

Waar?
Van Beauvoir-sur-Mer tot op het Île de Noirmoutier

Wat je kunt verwachten:
Les Foulées du Gois is een spectaculaire hardloopwedstrijd in de Vendée, die elk jaar weer lopers van over de hele wereld trekt. Ongeveer 2000 lopers nemen het tegen elkaar op, met als gezamenlijk doel om de finish op het Île de Noirmoutier te halen voordat het vloed is. Het parcours gaat namelijk over de Passage du Gois, een weg die de vloed twee keer per dag onder water zet. Dat je alleen op bepaalde tijdstippen over deze bijna 4,2 km lange weg kunt lopen of rijden, maakt hem tot een ware toeristische attractie.

Met dit parcours is deze hardloopwedstrijd niet zomaar een sportieve uitdaging, maar een waar avontuur. De lopers die dit waagstuk aandurven, worden aangemoedigd door vele toeschouwers. Voor kinderen wordt een parcours van 900 meter en een van 2,4 km aangeboden. Volwassenen kunnen het hele parcours van 8 km lopen.

Meer informatie en aanmelding (tot 10 juni 2023): https://www.ile-noirmoutier.com/en/island-activities/events-entertainment en https://www.lesfouleesdugois.com/
#fouleedugois

 

Drie mannen rennen door de zee tijdens een hardloopwedstrijd in Les Foulees du Gois.

Natte voeten zijn bij de hardloopwedstrijd Les Foulées du Gois bijna onvermijdelijk. (© Roger Morisseau)

3. Plezier bij paddleboarden voor beginnelingen en professionals bij de Pornichet Paddle Trophy, Loire-Atlantique

Wanneer?
23-25 juni 2023

Waar?
Aan het strand van Pornichet, Plage des Libraires

Wat je kunt verwachten:
Bij de driedaagse Pornichet Paddle Trophy komen vele Franse kampioenschappen aan bod: van de Technical Race en Longe côte (waterwandelen) tot wingfoil en andere disciplines. Hier nemen de beste sporters van het land het tegen elkaar op. Maar ook als amateur kun je in Pornichet (Loire-Atlantique) actief zijn, bijvoorbeeld bij een van de paddleboard-workshops waarbij je de beginselen van het paddleboarden of suppen leert of je vaardigheid verbetert. In het 2000 m² grote event-dorp is genoeg plaats voor alle deelnemers en bezoekers. Tijdens een speciale paddleboard-wedstrijd voor beginnelingen en amateurs kun je je meten met mensen van jouw niveau en tonen hoe gevorderd je al bent. Maar het gaat hier niet alleen om de sportieve uitdagingen: de stemming wordt erin gehouden met een uitgebreid entertainmentprogramma.

Meer informatie en aanmelding: https://www.pornichet.fr/pornichet-paddle-trophy en https://www.pornichetpaddletrophy.com/ 
#pornichetpaddletrophy

 

Een man op een paddleboard in de Atlantische Oceaan.
Een man staat op een paddleboard in de Atlantische Oceaan.

Paddleboarden op de glinsterende Atlantische goven bij de Pornichet Paddle Trophy. (© Destination Côte Atlantique – Farid Makhlouf)

4. Ritme en passie bij het dansfestival Cadences in Arcachon, Gironde

Wanneer?
18-24 september 2023

Waar?
Théatre Olympia, 21 Avenue du Général de Gaulle in Arcachon

Wat je kunt verwachten:
Dansliefhebbers mogen het Festival des Cadences bij Arcachon in Gironde niet aan zich voorbij laten gaan. Niet alleen vormt de omgeving van het Bassin d’Arcachon een adembenemend decor: ook kun je tijdens dit internationale dansfestival ensembles uit Frankrijk en de hele wereld live zien dansen en deze kunstvorm van nabij beleven. Het aanbod omvat klassieke dans, Afrikaanse dans, jazzballet, hip-hop, flamenco, moderne dans en nog veel meer. De combinatie van dans, muziek en het unieke landschap van het Bassin d’Arcachon maakt dit evenement tot een hoogtepunt voor iedereen die houdt van de Franse Atlantische kust en van dans. Tickets kun je krijgen bij het toeristenbureau van Arcachon.

Meer informatie: https://www.arcachon.com/en/offers/festival-de-danse-cadences-arcachon-en-2847880/ 
#festivalcadences

Dansers op het dansfestival Cadences in Arcachon.
Dansers op het dansfestival Cadences in Arcachon.

Het dansfestival Cadences in Arcachon lokt liefhebbers van dans uit de hele wereld naar de Franse Atlantische kust. (© Cadences-OSL)

 

5. Een watersportevenement rondom de legendarische zeevesting: de Fort Boyard Challenge, Charente-Maritime

 

 

Wanneer?
7-8 oktober 2023

Waar?
Bij Fouras-les-Bains

Wat je kunt verwachten:
Sinds 2006 trekt de Fort Boyard Challenge watersportfans en professionele sporters. Het originele concept begon met windsurfen, maar in de loop der jaren zijn er vele uiteenlopende watersporten aan toegevoegd. De Fort Boyard Challenge is het belangrijkste evenement met meerdere watersporten in Frankrijk, met elk jaar weer vele honderden deelnemers. Sinds 2010 meten deelnemers zich niet alleen in het windsurfen, maar ook in paddleboarden en wedstrijden in Polynesische piroges. Het geheel vindt plaats voor het indrukwekkende decor van het Fort Boyard, dat hier boven de golven van de Atlantische Oceaan uittorent. Iedereen is enthousiast over de unieke sfeer en het fantastische landschap waarin de Fort Boyard Challenge plaatsvindt, van actieve deelnemers tot de vakantiegangers die in Charente-Maritime de bonte drukt op de zee bekijken.

Donato Freens, 4 keer Nederlandskampioen in stand up paddle, deed mee aan de race.

Meer informatie en aanmelding: https://www.fortboyardchallenge.fr/  en https://www.rochefort-ocean.com/ en
#FBC2023

Kleurrijke drukte op de Atlantische Oceaan bij de Fort Boryard Challenge

Kleurrijke drukte op de Atlantische Oceaan bij de Fort Boyard Challenge (© Fort Boyard Challenge)

6. De nieuwe trend: discgolf in Mimizan, Les Landes

Wanneer?
Continu; vanaf eind mei elke zondag een toernooi voor iedereen, plus drie grote toernooien op Europees niveau voor spelers met licentie.

Waar?
In Mimizan (Club Forty Pignes)

Wat je kunt verwachten:
Discgolf is een jonge, originele sport waarin golf, frisbee en natuurlijk bewegen in de buitenlucht zijn gecombineerd. Bij het discgolf in Mimizan (Les Landes) komen jong en oud aan hun trekken. De basis van deze sport zijn de regels van golf, maar spelen doe je met speciale schijven (frisbees) die je in een mand (basket) van metaal moet zien te gooien.

In Mimizan vinden ook discgolftoernooien plaats waar discgolfers uit heel Europe hun vaardigheden tonen. Het meest recente toernooi was in april van dit jaar. Voor amateurs wordt vanaf eind mei elke zondag een toernooi gehouden. Probeer discgolf zelf eens uit tijdens je volgende vakantie in Mimizan: misschien doe je dan wel mee aan het volgende toernooi!

Meer informatie: https://www.mimizan-tourisme.com/bouger/activites-nature/activite-de-pleine-nature/disc-golf.html  en https://discgolfmimizan.fr/

Discogolf in Mimizan.
Discgolf in Mimizan

Discgolf in Mimizan: speelse uitdaging in de prachtige bossen van de Landes (© Disc Golf Mimizan)

 

Titelfoto: Jérôme Houyvet / Fort Boyard Challenge.